Confessions of a filmblogger.

Nopeg

Er zijn zo van die films die ik toch wel gezien zou moeten hebben. Niet alleen omdat ik blog over film, maar vooral ook omdat ik volgend jaar mijn bachelordiploma Filmwetenschap hoop te behalen. Nou zijn er zo van die films die in ieder college weer als voorbeeld worden gebruikt omdat docenten eigenlijk wel verwachten dat iedereen die film heeft gezien. Want tja, je studeert toch Filmwetenschap.

Je voelt hem al aankomen, of niet? Ik, Daphne, tweedejaars student Filmwetenschap, ken mijn klassiekers absoluut niet. Nou ja, ik heb hier en daar wel wat gezien, maar het grootste deel van de ‘films die je gezien moét hebben’ heb ik dus gewoon niet gezien. Heel leuk, als in een college weer eens een film als Kill Bill wordt aangehaald en de hele zaal beamend ‘ja’ knikt bij ieder statement dat de docent maakt, maar ik heb die film dus gewoon niet gezien en heb geen idee waar die beste mevrouw het over heeft.

Waarom ik ze niet gezien heb? Ik heb werkelijk geen idee, want mijn hele iMDB-watchlist bestaat uit dit soort films. Het komt er alleen nooit van. Ik wil wel, maar telkens als ik eindelijk zo’n klassieker wil kijken, komt er spontaan een film uit waarin bijvoorbeeld een Zac Efron zonder shirt in rondloopt. Heel vervelend, maarja, prioriteiten hè?

Maar goed, zoals ik al zei begin ik na de zomervakantie aan het laatste jaar van mijn bachelor (netjes volgens schema, heuj!), en wil ik voor dat ik dat diploma behaal toch zeker ook wel een aantal van de hierboven beschreven soort films gezien hebben (en dan heb ik het niet over de films met Zac ;). Het kan toch gewoon niet zo zijn dat ik straks mijn diploma heb, ben afgestudeerd in filmwetenschap, en The Godfather nog niet gezien heb? Nee, dat dacht ik dus ook. Hieronder dus een lijstje die ik het komende jaar nog wil (en moet) kijken. Anders wacht dat afstuderen maar lekker (nee, grapje natuurlijk, dan gaat het me geld kosten, bah).

In de categorie “Oh, die zien er nog best oké uit!”

Oke

Donnie Darko | Het is een beetje een rare film (een jongen die door een imaginair konijn wordt aangespoord om misdaden te begaan), en eigenlijk wil ik hem ook best wel een keer zien – in tegenstelling tot andere films uit dit lijstje. Dat Jake Gyllenhaal de hoofdrol speelt, help natuurlijk ook wel een beetje. En toch. Waarom komt het er dan nooit van?!

Toy Story | Ik schaam me hier stiekem toch best wel een beetje voor. Want kijk, bij bovenstaande films krijg ik alleen in de collegezaal rare blikken naar me toegeworpen als ik vertel dat ik de film niet heb gezien, bij deze films kijken ook mijn vrienden (en vriendje in het bijzonder) me raar aan. Jaaaa, ik weet het, ik heb een deel van mijn jeugd gemist enzo. Maar ik snap gewoon niet zo goed wat er bijzonder is aan een pratende cowboy en space-typje.

Se7en | Geen idee waar deze film over gaat, al ziet hij er best serieus uit. Maar goed, Brad Pitt speelt de ene hoofrol, Morgan Freeman de andere, dus deze film wil ik best een kansje geven :)

In de categorie “Oké, als het toch moet..”

Nope

Pulp Fiction | Iéts aan deze film staat me gewoon tegen. Ik weet niet precies wat, maar misschien is het gewoon Uma Thurman, omdat er later in dit lijstje nóg een film met haar in de hoofdrol staat. Ja, waarschijnlijk is het Uma. Sorry Uma. Maar goed, de film is dus wel geregisseerd door Quentin Tarentino en tja. Ik moet hem dus zien. Ooit een keertje.

The Day After Tomorrow | Dit is eigenlijk de ergste van allemaal. Ik heb begin dit jaar een vak gevolgd dat Amerikaanse Film heette. Heel tof. Ik werd dus in een werkgroep ingedeeld van een docente die zich had gespecialiseerd in de Amerikaanse apocalyptische film. I-e-d-e-r college viel de naam van deze film wel een keer. In de cursus keken we zelfs een paar van dit soort films, en deze film werd er niet in opgenomen “want iedereen had hem toch al gezien”. Ja, ha-ha. Snel maar eens kijken dus, maar ik moet zeggen dat ik dit jaar al meer dan genoeg van dit soort films heb gezien ;)

Psycho | Dé film van the master of suspense himself, Alfred Hitchcock. Zo gauw het in een college ook maar een beetje over spanning in een verhaal gaat, komt deze film voorbij. Nou is het natuurlijk wel een vrij oude film, dus ik sta niet echt te springen om hem te kijken. Toch zou het stiekem wel moeten! Ken je de film niet? Zoek op youtube de ‘shower scene’ maar even op, dan gaat er vast wel een lampje branden!

The Shining | Ik hou best van horror. Echt, ik vind het heerlijk om een avondje te gillen (want ja, ik ben zo iemand die horrorfilms ook écht eng vind en met een kussentje voor haar ogen zit). Waar ik echter minder van hou, zijn de daaropvolgende twee maanden. Alleen al als ik de naam Bloody Mary  hóór, durf ik een week niet meer in de spiegel te kijken. Ik ben zo bijgelovig als het maar kan, dus ik moet dit soort films ook gewoon niet kijken. Helaas is dit ook de reden dat ik maar gestopt ben met Supernatural, hoewel ik dat écht een leuke serie vond. Maar goed, de kans dat ik deze film dus ooit ga kijken, is echt nihil.

In de categorie “Doe maar even niet”

NO

The Godfather 1, 2 t/m 99 | Oké. Ik kan me bij deze films wel echt verdedigen. Ik heb het geprobeerd, samen met mijn vriend. Hij had de films ook nog nooit gezien en we wilden wel een poging wagen. Maar nope, ik kwam er gewoon niet doorheen. Absoluut niet. Dus is er misschien iemand die wil zeggen dat het eerste half uur van de film niet veel voorstelt en dat de rest wel echt geniaal is? Ik zou de films in ieder geval echt wel een keer moeten kijken.

Jaws | Ik heb niks met haaien, ik heb niks tegen haaien, ik snap gewoon niet hoe een hele film kan worden gevuld met haaien. Dus.

Once Upon a Time in the West | Of ik het nou leuk vind of niet, de western is nou eenmaal een belangrijk onderdeel in de filmgeschiedenis. En tja, als ik van ál die westerns er toch één moet kijken, kan ik ook beter meteen maar de meest bekende kijken. Uit eerdere colleges weet ik al dat deze film een mooie stand-off bevat. Je weet wel, zo’n scène waarin twee cowboys minuten en minuten en minutenlang tegenover elkaar staan, terwijl ze elkaar  vanonder het randje van hun hoed scherp in de ogen kijken. Je merkt het al, ik ben geen fan haha!

Kill Bill: Vol. 1 | Oh, deze film heb ik geprobeerd te kijken! Hij was een keer op tv en toen ben ik er bij blijven hangen. Maar eerlijk? Niet mijn ding. Ik ben halverwege ook in slaap gevallen en heb daar absoluut geen spijt van. En tja, toch is dit er ook weer zo een die ik wel gezien zou moeten hebben, want ik ben er tijdens mijn gendercolleges echt mee doodgegooid (net als met Lara Croft, en die zou ik eigenlijk ook nog best aan dit rijtje kunnen toevoegen..)

Ik moet wel zeggen dat dit lijstje zo’n twee jaar geleden nog veel en veel langer was. Zo had ik bijvoorbeeld Silence of the LambsThe Matrix en V for Vendetta ook nog niet gezien, shame on me. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren – deels door verplichte filmvertoningen van mijn studie en deels door lichtelijke dwang van mijn vriend (The Matrix en V for Vendetta behoren tot zijn favorieten haha)  – dit lijstje al enorm kunnen inkorten! En tja, al die films hebben me tot nu toe weten te verrassen, dus wie weet.. Ik ga me er de komende maanden maar eens op storten haha.

Wat zijn films die ik volgens jullie écht écht écht gezien moet hebben? 

Comments

 1. Chantal

  Op de Shining en Psycho na heb ik ze allemaal gezien. Als student Italiaans zeg ik natuurlijk Once Upon a Time in the West, maar ook The Godfather. Daarnaast zijn La Dolce Vita (Felini), La Vita è Bella en de films van Pasolini aan te raden wat betreft Italiaanse klassiekers ;)

  1. Post
   Author
 2. Apollonia

  Ik heb precies hetzelfde… doe een filmopleiding en heb toch aardig wat klassiekers niet gezien o.o wil ik deze vakantie ook eens verandering in brengen! The Shining is wel ontzettend goed en ook ben ik erg fan van Pulp Fiction, maar dat moet je inderdaad wel liggen…
  Liefs

 3. Made by Carlijn

  Ik heb Se7en ooit gezien (wel echt al 8 jaar geleden ofzo). Ik vond dat toen echt een goede film!

  Die films die jou absoluut niet aanspreken zijn ook niet echt mijn ding. Ik heb ze zelf dus ook nog nooit gezien.

 4. Elma

  De meeste klassiekers heb ik wel gezien, behalve degene die me echt vreselijk lijken zoals bijv. Once upon a time in the west en jaws.. haha. Bij mijn favorieten horen Fight Club, The Usual Suspects, Memento en Inception.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *