Waar zijn de vrouwelijke superhelden?

Wonder Woman

Oké, ik heb dus een paar maanden geleden een vak gevolgd waarin het ging over gender. Eigenlijk was het een hele hoop gebrabbel van enkel docentes (wel opvallend ;) die toch wel een beetje een feministisch gedachtegoed liepen te propaganderen, maar het doel van de cursus was om meer inzicht te krijgen in genderrollen en gelijkheid en hoe dit allemaal in de samenleving werkt. “Waarom is roze een meisjeskleur? Waarom is brandweerman typisch een mannenberoep?” Je snapt het wel. Nou goed, ik zou daar dus eigenlijk geleerd moeten hebben om niet in hokjes te denken. Hokjes denken is slecht. En ja, eigenlijk ben ik het daar best mee eens. En ik vind zelf dat ik er ook best goed in ben, in dat hele ‘niet-in-hokjes-denken’. Maar toch zijn er bepaalde fenomenen waarbij ik in hokjes denk: film bijvoorbeeld.

In mijn hoofd zijn er nou eenmaal jongensfilms met bloed en zwaarden en superhelden, en meisjesfilms met relatieproblemen en bitch-fights en bad hair days. Ja, als het om films gaat, denk ik in hokjes. Superhelden horen wat bij betreft dan ook écht in het ‘jongens’-hokje. Dat is gewoon één van mijn vooroordelen. Zien we een macho man met magische hamer/batmobile/weet-ik-wat-voor-attribuut-het-ook-moge-zijn die de wereld wel even zal redden van een of andere catastrofe of in-en-in slechte psychopaat (met masker – of een zeer slecht opgemaakt gezicht) dan hoef ik die film niet te zien. Period. Vriendlief die voorstelt om Batman te kijken? No thanks. Vriendjes worden meegesleept naar chickflicks, vriendinnetjes naar superheldenfilms, zo gaat dat in mijn hoofd. Maar als je er over na denkt, is dit vooroordeel zo ontzettend stom! Ik denk dat een groot deel van dit vooroordeel te maken heeft met het overgrote deel van mannelijke superhelden. Of nee, laat me dit beter formuleren: het tekort aan vrouwelijke superhelden.

Catwoman

Want waarom kunnen blijkbaar alleen mannen de wereld redden? Waarom is er geen kick-ass vrouw die -hoppa- de wereld red van een in-en-in slechte slechterik? Waar is Wonder Woman? Waar is Catwoman? Nou is er eigenlijk wél een film gemaakt over Catwoman – in 2003, met Halle Berry in de hoofdrol – maar deze krijgt maar een 3,3 op iMDB, dus deze tel ik gewoon niet mee. Er zijn gewoon géén goede superheldinnen-films op de markt gekomen in de afgelopen 10, 20 jaar. Natuurlijk zien we wel superheldinnen in ensemblefilms (Mystique in X-Men) en spelen ze hier en daar ook grote bijrollen (Anne Hathaway’s Catwoman in Badman en Scarlett Johanson’s Black Widow in The Avengers), maar een grote hoofdrol voor een vrouwelijke superheld, lijkt toch uit te blijven. Wanneer dit probleem wordt aangekaart bij de Hollywoodstudio’s, geven ze toch een wat vreemd antwoord wat vaak neerkomt op: “We zijn wel geïnteresseerd, maar niet op dit moment.” In dit geval ging het dan om een film over Wonder Woman, die vroeger vaak in het rijtje Superman en Batman werd genoemd.

Ik denk dat Hollywood hier doelt op het idee dat vrouwen geen grote actiespeelfilm zouden kunnen dragen, maar het niet hardop durft uit te spreken. Want ja, dit idee is toch nog steeds aanwezig in Hollywood. Omdat films als Catwoman ook nog eens flopten, werd dit idee nog eens een keer versterkt. Dat deze flops misschien wel lagen aan de slechte productie? Nee hoor, dat lag natuurlijk aan het vrouwelijke hoofdpersonage. Kortom: een vrouwelijke superheld trekt geen publiek. Punt.

Katniss

Maar kom op, ik denk toch echt dat dit inmiddels een achterhaald idee is. Als we alleen al kijken naar grote successen als The Hunger Games en Divergent en andere van dit soort films met een vrouwelijke – sterke – hoofdpersoon, denk ik toch dat we kunnen stellen dat óók een vrouw een actiefilm kan dragen. Toch heeft de vrouw in dit soort films óók weer een mannelijke held aan haar zijde. Four is Tris’ coach en steun in Divergent, Katniss heeft haar Peeta in The Hunger Games (al moet ik zeggen dat hij vaker hulp nodig heeft dan hulp biedt ;). Natuurlijk snap ik het belang van een romantische tegenspeler in dit genre, maar punt is toch dat ondanks we hier met sterke vrouwen te maken hebben, ze toch altijd terugvallen op een mannelijk personage. Desalniettemin is het überhaupt hebben van een vrouwelijke hoofdpersoon in een actiefilm al een stapje in de goede richting.

Ik vind het tijd worden voor een échte vrouwelijke superheld. Een onafhankelijke, sterke, vrouw. En geloof me, ik ben echt geen op en top femininst. Succesvolle franchises als The Hunger Games hebben ondertussen al bewezen dat er echt wel een markt is voor actiefilms met een vrouwelijke hoofdpersoon en hoewel een actiefilm toch wel een iets ander genre is, denk ik dat ook voor een film als Wonder Woman – wellicht met een beetje meer PR – best een groot publiek te vinden is – mits de film goed is uitgevoerd natuurlijk.

Gelukkig lijkt Hollywood overstag te gaan, en zijn er de laatste paar dagen veel geruchten over een spin-off met X-Men’s Mystique in de hoofdrol. Jennifer Lawrence – die deze rol ook in de normale X-Men films vertolkt, heeft al gezegd dat ze hier best interesse in heeft. En ja, ik denk vooral dat als iemand als Jennifer Lawrence de stap naar de vrouwelijke superheldenfilm zet, het best wel eens een succes zou kunnen worden!

Zou jij een vrouwelijke superheldenfilm bezoeken? Denk jij dat er een markt voor is?

Comments

 1. Daan

  Het zou mij totaal niet uitmaken of er een vrouwelijke of mannelijke superheld op het doek verschijnt, zolang het maar een goed verhaal is, de SFX niet te opvallend slecht zijn en de dialogen niet te comicbook-achtig zijn :D.
  Ben trouwens wel benieuwd naar die Mystique-spinoff. Nu Black Widow nog!

 2. Lilith

  Ik heb ook een aantal colleges gehad over gender en heb toen voor een paper het één en ander geschreven over vrouwen in superheldenfilms. Ik ben er nog niet aan uit wat mijn mening daarover is, want ik kan me in allebei de standpunten vinden. The hunger games was trouwens het uitgangspunt van de hele discussie.
  Zo is er een groep feministen die zegt dat vrouwen inderdaad superhelden moeten kunnen spelen, dat ze hun mannetje kunnen staan en de wereld kunnen redden. Die groep vond dat Katniss nog teveel afhankelijk was van andere personages en dat het beter was geweest als ze nog meer de touwtjes in handen kon nemen.
  Andere, even goed feministen, gaan daar tegenin door te zeggen dat 1) vrouwen in superheldenfilms sowieso voor mannen een lustobject worden en dat 2) vrouwen dan “de mannelijke rol opnemen” en eigenlijk niet voor “hun eigen waarden” geapprecieerd worden (voor zoverre er natuurlijk gesproken kan worden over mannelijke en vrouwelijke waarden). Die groep prees The hunger games omdat de film stereotypen doorbreekt (Peeta draagt zorg, Katniss vecht) en toch de personages in hun eigen waarde laat.
  Anyway, ik vind het alleszins een interessante discussie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *