WIE GAAN DE OSCARS WINNEN?

We All Dream In Gold

Aanstaande zondagnacht is het weer tijd voor een jaarlijks terugkerend ritueel: ik haal een nacht door om te kunnen genieten van flauwe ingestuurde grapjes en emotionele breakdowns van de winnaars – om halverwege de nacht hoe dan ook in slaap te vallen. Met andere woorden: de Oscars! Zoals iedere jaar ben ik er ook deze keer weer grandioos in gefaald om alle genomineerde films te zien voor de uitreikingen. Maar soit, ik ga toch even mijn winnaars in de vijf grootste categorieën neerpennen, zodat ik later kan zeggen dat ik de Oscars briljant goed kan voorspellen. Hopelijk dan. Waarschijnlijk gaat het tegenvallen.

Cinematografie BEST MOVIE

The Big Short
Bridge of Spies
Brooklyn
Mad Max: Fury Road
The Martian
The Revenant
Room
Spotlight

Dit is zo’n typische categorie waarbij het vrij moeilijk is om de winnaar zo aan te wijzen, maar waar je wel al een aantal films meteen kunt wegstrepen op basis van – nou ja, hype. Bridge of Spies en Brooklyn bijvoorbeeld. Ook weet je dat de Academy vaak voor drama’s kiest en dat films die óf moeilijk te maken waren óf een actueel onderwerp behandelen vaak voorrang krijgen. Dan blijven The Revenant, Room en Spotlight dus over – en dan wordt het gissen. Ik kies voor.. The Revenant? Denk ik?

Innaritu

BEST DIRECTOR

Alejandro González Iñárritu, The Revenant
Tom McCarthy, Spotlight
Adam McKay, The Big Short
George Miller, Mad Max: Fury Road
Lenny Abrahamson, Room

De regie in The Revenant was écht heel goed, maar kunnen ze Iñárritu wel twee keer op rij laten winnen? Vast wel. Het zou ook een goede zaak zijn voor het hele #OscarSoWhite. Eigenlijk zou ik het niet zo erg vinden als George Miller deze voor Mad Max zou winnen, maar ik gok toch op Iñárritu. Zo lang ik zijn naam volgend jaar maar niet wéér hoef te typen.

Leo

BEST ACTOR

Leonardo DiCaprio, The Revenant
Eddie Redmayne, The Danish Girl
Matt Damon, The Martian
Michael Fassbender, Steve Jobs
Bryan Cranston, Trumbo

Hoewel het volgens mij overduidelijk is dat Leo dit beeldje eindelijk ook op zijn schoorsteenmantel kan zetten, hoor ik de laatste tijd ook veel goeds over Michael Fassbender. Steve Jobs heb ik nog altijd niet gezien, maar hij schijnt de rol erg goed te vertolken. Beide acteurs vind ik steengoed, dus wat dat betreft maakt het me geen zak uit, maar qua gunfactor wint Leo. Als ‘ie niet wint, ben ik trouwens ook serieus bang voor het uitbreken van een soort Leo-revolutie.

Brie Larson

BEST ACTRESS

Cate Blanchett, Carol
Brie Larson, Room
Jennifer Lawrence, Joy
Charlotte Rampling, 45 Years
Saoirse Ronan, Brooklyn

Van deze categorie heb ik zowat alle genomineerden gezien, op Brie Larson in Room na. Ook eens leuk voor de verandering, toch? Wat mij betreft gaat deze Oscar sowieso voorbij aan Cate Blanchett en Jennifer Lawrence, want ik snap bij God niet waarom ze zijn genomineerd. Beide rollen waren maar zo-zo. Voor Saoirse Ronan heb ik een soft spot, want ze lijkt zo lief en onschuldig, maar toch moet ik toegeven dat haar rol in Brooklyn nou ook weer niet zó uitdagend was. En tja, wat heeft 45 Years hier te zoeken? Mooie film hoor, maar volgens mij heeft geen kip hem gezien. Ik zet vol in op Brie Larson – net zoals de rest van de wereld.

Sicario

BEST CINEMATOGRAPHY

Emmanuel Lubezki, The Revenant
Edwar Lachman, Carol
Roger Deakins, Sicario
John Seale, Max Max: Fury Road
Robert Richardson, The Hateful Eight

Dit vind ik echt een geweldige categorie waar iedere genomineerde ook echt in thuishoort. De enige film waarvan ik eigenlijk niet wil dat ‘ie wint, is Carol. Man, wat een overhypte film was dat. Over de cinematografie in The Revenant raak ik echter niet uitgepraat en ik moet zelfs toegeven dat The Hateful Eight op dit vlak ook niet zo verkeerd was (en dat doet pijn jongens, zo’n pijn). Maar, als het aan mij ligt gaat deze award naar Sicario. De beelden maakten deze film gewoon, poe.

Op dit moment lijkt het allemaal vrij goed voorspelbaar, maar wie weet komt de Academy weer met een aantal vreselijke keuzes. Het zou niet de eerste keer zijn. Maar goed, wat heb ik daar als kleine, Nederlandse filmblogger over te zeggen?

Ik heb er in ieder geval weer zin in!

Comments

  1. Nostra

    Zelf volg ik de Oscars eigenlijk totaal niet…heb het ook al jaren niet meer gezien. Ik zal maandag nog wel het lijstje bekijken, maar that’s about it voor mij….

    Denk als ik dit lijstje zo zie dat de cinematografie toch wel naar The Revenant zal gaan….

  2. Jacqueline

    Ik ben het bijna met je voorspellingen eens, ik denk eerder dat Spotlight er met de Oscar voor beste film vandoor gaat. Denk dat als Leo wint het hele publiek wilt gaat. Ik gun het hem wel! Alhoewel.. aan de andere kant is het dan ook weer jammer dat alle Leo/Oscar grappen niet meer gemaakt kunnen worden. :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *