Nieuw op Netflix en moét je zien: 13 Reasons Why

Sorry, sorry! In de tentamentijd komt een zo’n serietip natuurlijk hartstikke slecht uit. Mijn welgemeende excuses. Weet je van jezelf dat je een typisch “nog-eentje-dan”-persoon bent, dan kun je deze post misschien beter even overslaan, want ik keek 13 Reasons Why in een recordsnelheid weg. Je bent gewaarschuwd.

13 Reasons Why

13 Reasons Why

“Hi, it’s Hannah. Hannah Baker. Settle in, because I’m about to tell you the story of my life. More specifically, why my life ended. And if you’re listening to these tapes, you’re one of the reasons why.”

Dit zijn de eerste woorden die Clay Jensen hoort op een reeks cassettebandjes die hij voor zijn deur aantreft. Het is de stem van Hannah. Hannah, zijn schoolvriendin die een paar weken daarvoor zelfmoord pleegde. Niemand weet waarom, maar op die vraag geeft Hannah nu zelf antwoord. Met de tapes. 13 stuks. Dertien redenen waarom. Dertien personen waarom. En Clay is er daar één van.

Die eerste zin was al genoeg om de hele reeks afleveringen (dertien stuks in totaal) in één keer weg te kijken. Doei tijd.

13 Reasons WhyDe échte high-school ervaring

Ik wil niet zeggen dat mijn middelbareschooltijd absoluut verschrikkelijk was, maar zo goed als in al die Amerikaanse films was ‘ie ook bij lange na niet. Not by far. In 13 Reasons Why wordt dit clichébeeld van proms en cheerleaders en huisfeestjes bij klasgenoten zwembad ein-de-lijk een keer doorbroken. Godzijdank. We zien er een doodnormale high school met bekladde toiletten vol cryptische berichten over medestudenten, waar mensen zich soms ronduit kut voelen en waar je niet zo 1-2-3 van een roddel afkomt. High school wordt in 13 Reasons Why niet ge-sugarcoat.

Het is niet dat Hannah écht gepest wordt. Sterker nog: Hannah lijkt op het eerste gezicht iemand die nooit gepest zou worden. Ze is zelfverzekerd, eigenzinnig en heeft altijd wel een woordje klaar. 13 Reasons Why gaat dan ook niet per se over pestgedrag, maar meer over wat – op het eerste gezicht – kleine dingen uiteindelijk met mensen kunnen doen. Een foto. Een berichtje. Een roddel. Dingen waar mensen niet bij stilstaan, maar die toch hard aankomen. De hele serie vraag je je af wat er in godsnaam is gebeurd dat zo’n sterk, eigenzinnig meisje ervoor kiest uit het leven te stappen. En dat maakt de serie zo sterk: dit zou iedereen kunnen overkomen. Helaas.

13 Reasons WhyEn toch blijf je kijken

Dit klinkt allemaal vrij heftig – en dat is het ook. Toch blijf je kijken. Je bent natuurlijk nieuwsgierig: wie is er allemaal verantwoordelijk en wat hebben ze gedaan? Wat was uiteindelijk de druppel? Je wil ook weten wat Clay heeft gedaan, want Clay is zo ongeveer de grootste goedzak die er rondloopt op deze aardkloot. Maar je blijft ook kijken omdat je de setting herkent. Of je nou een goede of een slechte middelbare schooltijd hebt gehad, dit is gewoon herkenbaar. Man, ik vind echt dat deze serie verplichte kost zou moeten zijn. Deze serie laat zó goed zien dat je nooit helemaal weet wat er in iemands hoofd omgaat en dat je acties consequenties hebben. 13 Reasons Why is tot nu toe de beste serie die ik dit jaar heb ontdekt – dus mocht je geen tentamens hebben… Go for it!

 1. apr 7.2017 / 3:43 pm / Beantwoorden

  Ja ik heb ook alles in twee dagen gekeken. Het is een van de weinige series die geloofwaardig is. Aan de ene kant wil ik een seizoen 2 want zit nog wel met paar vragen. Aan de andere kant moeten ze dat misschien niet doen.

 2. apr 7.2017 / 5:45 pm / Beantwoorden

  Ik ben wel benieuwd naar die serie

 3. apr 8.2017 / 4:37 pm / Beantwoorden

  Klinkt wel interessant. Ik las op Reddit dat het beter was dan het boek (wat er dus blijkbaar ook van is..).

 4. apr 9.2017 / 2:23 pm / Beantwoorden

  Klinkt echt super, nu wil ik de serie natuurlijk meteen beginnen kijken :D

 5. apr 14.2017 / 12:06 pm / Beantwoorden

  Heb deze nu zo vaak langs zien komen dat ik ‘m op m’n to watch lijst gezet heb. Nu nog de tijd vinden om ‘m te gaan bekijken :)

 6. apr 18.2017 / 12:20 pm / Beantwoorden

  hmmm ik hoor er steeds meer positieve berichten over, plus nog een vermelding in de serie toplijst van imdb. misschien moet ik het toch een kans gaan geven…