5 REDENEN OM THE LEFTOVERS TE KIJKEN

The Leftovers - Header 2

Is iedereen zo’n beetje door Jessica Jones heen? Ja? Prima, dan heb ik een nieuwe serie voor je: The Leftovers. Of nou ja, misschien, als het je ding is. Ik schotelde mijn vriend een aflevering voor en die vond het de meest deprimerende televisie die hij ooit had gezien. Maar goed, ik ben van mening dat dit de beste serie is die ik in tijden heb gezien. En waarom?

1. HET ENORME MYSTERIE
In Mapleton, een fictief stadje in Amerika, verdwijnen op een dag plotseling meer dan 100 inwoners. Niemand weet waarom. Niemand weet waar deze mensen zijn. En weet je wat het ding is? De mensheid kan heel slecht omgaan met verlies én fenomenen die ze niet kunnen verklaren. Zo ook in Mapleton.

2. DE PERSONAGES ZIJN FUCKED UP
Drie jaar verder heeft iedereen geprobeerd het “normale leven” op te pakken, maar blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Er is een vrouw die zichzelf laat neerschieten om de pijn niet te vergeten; er is iemand die meent pijn weg te nemen door middel van knuffels en er is een cult die mensen op allerlei zieke manieren herinnert aan de gebeurtenis. Het hoofdpersonage, Kevin Garvey, probeert als politieagent de stad in gareel te houden, maar slaapwandelt en wordt op allerlei vreemde plekken wakker. Iedereen is compleet, maar dan ook echt compleet, de weg kwijt.

The Leftovers - Jill & Kevin

3. DE GARVEYS
In The Leftovers volgen we voornamelijk de familie Garvey. Hoewel deze familie niet rechtstreeks is getroffen, is er weinig eenheid binnen de familie. Dochter Jill blowt zich door haar schooltijd heen, zoon Tommy sluit zich aan bij een of andere sekte en Laurie, Kevin’s vrouw, nou ja, daar is ook wat mee aan de hand ;)

4. DE CAST
Er is werkelijk waar geen enkele acteur die zijn werk niet goed doet. Er zijn een aantal afleveringen die zich enkel op “minder belangrijke” personages focussen, en geloof me, normaal haak ik dan snel af. The Leftovers blijft echter interessant – en dat komt voornamelijk door de geweldige cast. Maar goed, wat wil je met namen als Christopher Eccelston (Doctor Who), Carrie Coon (Gone Girl) en Liv Tyler (Lord of The Rings)?

The Leftovers - Kevin Garvey

5. JUSTIN THEROUX
Wat me leidt naar Justin Theroux, de acteur die de rol van Kevin speelt. Justin Theroux is zo’n echte man-man. Goed gespierd, fijn bruin kleurtje, drie-dagen-baardje en een paar tatoeages hier en daar. En, jongens, hij huilt. Vaak ook. En dat doet ‘ie móói! Alleen voor Mr. Theroux mag je de serie al opzetten, man.

Oh, een kleine (grote) nummer zes: Max Richter’s theme song voor de serie. Luister hem hier . Ik krijg het er gewoon écht koud van.

Oké, er zijn wat minpuntjes. Of nou ja, ik vind het niet meteen minpunten, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen dit redenen kunnen vinden om de serie niet te kijken.

The Leftovers - The Guilty Remnant 2

1. HET IS WAT PRETENTIEUS
De serie is vrij zwaar en triest. Iedereen heeft het heel moeilijk en het gaat allemaal best wel diep. Daarnaast zit er niet bepaald een comic relief in de serie. Ik bedoel, Breaking Bad was ook diep- en dieptriest, maar daar zaten nog best wat grappige momenten in. The Leftovers doet niet aan humor. Het voelt echt een beetje aan als de depri hipster onder de tv-series.

2. HET GAAT NERGENS HEEN
Deze serie gaat over normale mensen die het leven proberen op te pakken na een gebeurtenis waar ze geen zák van snappen – en hier dus behoorlijk in falen. Het gaat niet om het waarom of om het oplossen van het mysterie, het gaat puur om het ermee dealen. De serie heeft vrij weinig structuur; er is geen “groot doel” waar naar toe wordt gewerkt. Dit is iets wat je niet vaak op televisie ziet – en ik denk dat de serie hierdoor voor sommige mensen ook wat doelloos kan voelen. Zoals ik zei: dit moet je echt liggen.

The Leftovers is echt het best te omschrijven als een briljante arthouse-film in serieformaat. Maar oké, de serie is dan ook afkomstig van HBO – dus dat verklaart een hoop. The Leftovers is (nog) geen immens populaire serie, maar ik durf haast te zweren dat dit ooit net zo’n hype wordt als Breaking Bad. Kijken dus!

 

 

 1. jan 13.2016 / 11:42 am / Beantwoorden

  Ik ben hier wel benieuwd naar , klinkt als een goede serie!

 2. jan 13.2016 / 12:22 pm / Beantwoorden

  Yep, dit is geen makkelijk zit nee. Worstel me nu nog door seizoen 1, om (wat ik hoor tenminste) beloond te worden in seizoen 2. Breaking Bad status zie ik deze serie niet bereiken, vooral niet omdat het aankomende seizoen het laatste is.

 3. jan 13.2016 / 2:32 pm / Beantwoorden

  Ik zie al een hoop leuke acteurs (haha, ook niet geheel onbelangrijk). Ga deze zeker kijken!

 4. jan 14.2016 / 8:28 pm / Beantwoorden

  Ik moest even wennen aan Chris Eccleston zonder Police Box en ‘Fantastic!’. Maar wat een heftige show is dit.

 5. jan 14.2016 / 9:49 pm / Beantwoorden

  Heb de eerste 2 afleveringen indertijd gezien maar ik kon er niet veel mee. Beetje bizar met die in wit gehulde sekteleden die zwijgzaam stonden te roken…

  Wordt het hierna beter en is het dus een kwestie van doorbijten?

  • jan 14.2016 / 11:46 pm / Beantwoorden

   @Riinyosa81

   Het wordt zeker beter (vooral het tweede seizoen vond ik erg goed), maar het blijft allemaal wel aardig bizar; er wordt nergens echt antwoord op gegeven. Moet je ding zijn!

 6. jan 14.2016 / 10:15 pm / Beantwoorden

  Mijn vriendin is er in ieder geval weg van! Leuk artikel trouwens :)

 7. jun 20.2016 / 11:56 am / Beantwoorden

  Ik ben net klaar met seizoen 2. Geweldige serie! Zo mysterieus en spannend. Een van de betere series die ik op dit moment volg.