Beauty and the Beast

De originele Beauty and the Beast uit 1991 is de eerste tekenfilm ooit die werd genomineerd voor een Oscar. Ik zou niet degene willen zijn die daar een remake van moet maken. Dat is nogal een opgave, lijkt me zo. Of zou het juist makkelijker zijn, omdat het materiaal al zo goed is? Hoe dan ook, de eerste reviews van de remake met Emma Watson als Belle waren niet allemaal even positief, waardoor ik toch licht ongerust naar de bioscoop ging. Maar no worries: deze remake voelt net zo magisch als het origineel.

Beauty-and-the-Beast-4

Aan het eeuwenoude verhaal is – op wat details na – weinig veranderd. Belle woont met haar vader in een plattelandsdorpje in Frankrijk, belandt in het kasteel van een huiveringwekkend (maar stiekem heel lief) beest en wordt achternagezeten door de hartstochtelijk verliefde, maar ontzettend egocentrische Gaston. De veranderingen die wel zijn doorgevoerd, vond ik niet storend. Zo is dit keer Belle zelf de uitvinder en zien we ook hoe de prins eruit zag voor hij werd vervloekt. Fijne toevoegingen! Verder voelt de film gewoon als een shot-voor-shot-verfilming van het origineel. Hartstikke prima: iets wat al goed is, moet je niet proberen te veranderen. En het is alleen maar goed voor het nostalgische gevoel!

­­Het helpt natuurlijk ook dat Emma Watson een gedroomde Belle is. Ik kan me geen andere actrice inbeelden die deze rol zou kunnen spelen. Hier en daar hoorde ik dat mensen wat moeite hebben met het prachtige laagje autotune over haar stem, maar zelf hoorde ik hier niets van (al ben ik dan ook wel weer net zo muzikaal als de gemiddelde steen). Dan Stevens doet het verder ook prima als Beest, al ziet echt niemand er charmant uit met als je zijn haar naast zijn hoofd opkrult.

Beauty-and-the-Beast-2

Belle en het Beest zijn heel leuk en aardig, maar stiekem vind ik het duo Gaston (Luke Evans) en LeFou (Josh Gad) net zo leuk. Luke Evans is verschrikkelijk knap en zó onuitstaanbaar dom tegelijkertijd. Zijn dynamiek met Josh is perfect. Leuk is ook dat de humor niet overal enorm voor de hand ligt – regelmatig drong een grap pas twee seconden later tot me door. Hou ik van!

De film duurt een half uur langer dan het origineel, maar voelt alsnog lekker vlot. Het enige punt in de film waarop ik meer bezig was met de afwezigheid van mijn popcorn dan met de film, was tijdens het nummer Be My Guest. De animatie zag er prachtig uit (volgens mij is dit nummer voor sommige mensen het hoogtepunt van de film), maar het duurde me net te lang. Ik vind dat liedje ook gewoon waardeloos trouwens, daar kan het ook best aan liggen ;)

Beauty-and-the-Beast-3

Conclusie

AANRADER. Yes. Heel knap ook, hoe ze van zo’n antiek verhaal toch een heel modern-aanvoelend sprookje weten te maken. Ik verliet helemaal blij de bioscoopzaal – en daar gaat het toch wel belangrijk als je naar Disney gaat. En die sets. Kijk naar al die details joh. Prachtig. Jup, ik ga deze film nog héél vaak zien!

Lachen? Jup! Vooral om Gaston.
Huilen? Ik had het niet verwacht, maar ik kreeg het op een gegeven moment toch een beetje moeilijk. Echt gehuild heb ik echter niet.
Grootste pluspunt? Je voelt je weer even 8 jaar oud.
Grootste minpunt? Na het zien van de film gaat je hoofd de hele dag van: “Bonjour! Bonjour! Bonjour! There goes the baker..”

 

 1. mrt 30.2017 / 5:38 pm / Beantwoorden

  Hahah ik heb hem gisteren ook gezien en vind hem eigenlijk beter dan het origineel. Ik vind zelf her origineel een beetje oppervlakkig. Met de remake hebben ze naar mijn mening er wat meer diepgang met het verhaal ingestopt. Ik ga volgende week weer, mn beste vriendin vind hem helemaal fantastisch, ik zie haar zelden zo enthausiast!

 2. mrt 31.2017 / 8:38 am / Beantwoorden

  De liedjes van het origineel zijn heel aanstekelijk. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar deze film.

 3. mrt 31.2017 / 11:50 am / Beantwoorden

  Heerlijke film! En de liedjes blijven nog lang door je hoofd spoken. Je verlaat de bioscoop inderdaad echt met dat blije Disney-gevoel

 4. apr 2.2017 / 11:48 am / Beantwoorden

  Vond deze film ook erg fijn, leuk dat je er ook van hebt genoten. Be my guest vindt ik zelf wel een leuk nummer.

 5. apr 4.2017 / 5:39 pm / Beantwoorden

  Alan Menken is een geweldige componist, dus dat zit altijd wel goed.