Beginner’s Guide to: Audrey Hepburn

Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor: iconische filmactrices die we allemaal kennen.. toch? Even eerlijk: ken je Audrey vooral van haar films, of toch vooral van die typische Xenos-posters? En ken je Marilyn Monroe nog van een andere film dan die ene waarin haar rok zo mooi rondfladdert? En kun je überhaupt één film van Elizabeth Taylor opnoemen?

Don’t worry, eigenlijk omschrijf ik hierboven gewoon mezelf. Ik weet maar bizar weinig van deze iconische filmsterren. Het werd dus tijd om dieper in de Golden Age of Hollywood te duiken; daadwerkelijk eens wat films van deze actrices te zien. En ach, dan kan ik mijn “bevindingen” net zo goed meteen delen. Vandaag in de spotlight: Audrey Hepburn!

Audrey Hepburn: vooral bekend als dat meisje dat met een croissant in haar hand naar de etalage van Tiffany’s tuurt. Maar Audrey was véél meer dan Breakfast at Tiffany’s. Ze is een van de weinigen die zowel een Oscar, een Emmy, een Grammy en een Tony Award won; ze was de muze van Hupbert de Givenchy, van wie ze in films de meest prachtige creaties droeg; én ze was speciaal ambassadrice van Unicef. Bij lange na heb ik niet alle films van Audrey gezien (er bestaat ook nog zoiets als afstuderen..), maar de volgende films vond ik écht heel tof:

Audrey Hepburn | Roman HolidayRoman Holiday (1953)

Deze film heb ik ondertussen al drie keer gezien en staat misschien wel bovenaan mijn lijstje met favoriete chickflicks (en dat bedoel ik helemaal niet stom, chickflicks zijn cool). Roman Holiday is namelijk de moeder der prinsessenfilms à la The Princess Diaries. Audrey speelt een prinses die op staatsbezoek is in Rome en het even helemaal heeft gehad met het prinses-zijn. Ze sluipt haar kamer uit en belandt in de armen van een charmante journalist, die natuurlijk al vrij snel doorheeft wie hij voor zich heeft. Op een Vespa cruisen ze door Rome en is de prinses even een normaal meisje dat verliefd wordt. Wat een ontzettend lieve, charmante film vol humor is dit! Mocht je één film uit dit lijstje willen kijken – choose this one.

Audrey Hepburn | Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Misschien wel Audrey’s meest iconische rol: die van Holly Golightly in Breakfast at Tiffany’s. Heel lang heb ik deze film voor me uitgeschoven, omdat ik er van overtuigd was dat ik hem heel stom zou vinden. Gelukkig zat ik fout, want deze film is echt heel leuk. Vooral voor de jaren ’60 is dit eigenlijk een heel moderne film over een  sterke vrouw die zich aan niemand wil binden (maar dan ook écht aan niemand: zelfs haar kat heet gewoon Cat). Toch heeft ze het wel heel gezellig met haar bovenbuurman, de niet oncharmante George Peppard. Holly is lekker eigenzinnig en eigenlijk moet je de film alleen al kijken voor haar fantastische appartement, waarin een badkuip bijvoorbeeld functioneert als bank. Waarom ook niet?

Audrey Hepburn | How to Steal a Million

How to Steal a Million (1966)

Van deze film had ik nog nooit gehoord, maar o, wat is ‘ie leuk! How to Steal a Million is ook weer een romcom, maar dan met een twist. Audrey speelt een meisje, Nicole, wiens vader een meestervervalser is. Hij is zo trots op zijn werk dat ‘ie in al zijn enthousiasme een beeld uitleent aan een museum. En dat museum wil het beeld natuurlijk testen op echtheid. Om dit te voorkomen, fabriceert Nicole een plan om het werk uit het museum te stelen – en daarbij roept ze de hulp in van een vriend (Peter O’Toole). Vol romantische scènes in bezemkasten, goede outfits, mooie locaties (Parijs!) en het schattigste autootje dat ik ooit heb gezien.

Audrey Hepburn | Two for the Road

Two for the Road (1967)

Deze film is ietsjes anders en kijkt misschien ook iets moeilijker weg, maar is alsnog heel mooi. De film draait rondom een koppel dat ooit gelukkig getrouwd was, maar twaalf jaar later op het punt staat te scheiden. Door de hele film zie je fragmenten van goede en minder goede momenten uit hun relatie – en in werkelijk waar iedere scène draagt Audrey een fantastische, soms zelfs Lady Gaga-achtige outfit. Briljant. Leuk feitje: flink wat scènes in Two for the Road spelen zich af rondom water, zoals de scène waarin Audrey in een zwembad wordt gegooid. Audrey had echter enórme hydrofobie (waterfobie), waardoor er een heel leger aan duikers werd opgetrommeld om haar op haar gemak te laten voelen.

Dat is dat! Ik heb tijdens het schrijven van dit blogje een gigantische obsessie voor Audrey ontwikkelt, dus ik hoop nog veel meer mooi werk van haar te ontdekken. Heb jij wel eens wat van haar gezien? Welke films zijn nog meer de moeite waard? Let me know!

 

7 Reacties

 1. juni 26, 2017 / 19:14

  Ik vond My Fair Lady prachtig! Audrey Hepburn is geweldig, zowel om haar stijl als om haar werk.

 2. Rozemarijn
  juni 27, 2017 / 10:48

  Heel leuk artikel! Roman Holiday is ook mijn favoriet <3

 3. juni 27, 2017 / 15:15

  Mijn moeder was ook altijd helemaal fan van haar!

 4. juli 10, 2017 / 17:11

  Audrey Hepburn was ook in de running voor de rol van Anne Frank voor de film The Diary Of Anne Frank (1959). Uiteindelijk kreeg Millie Perkins de rol, nadat zowel Hepburn als Natalie Wood hadden bedankt.

 5. juli 11, 2017 / 22:01

  Leuk artikel! Ik wist helemaal niet dat ze zo Nederlands was.

 6. juli 15, 2017 / 11:34

  Ah wat een leuk artikel! Ik heb inderdaad nog nooit een film van Audrey Hepburn gezien. Wel laatst een filmpje waarin ze Nederlands sprak, zo gek om te horen! Ik ga die eerste film die je aanraadt eens opzoeken, klinkt leuk! Ben benieuwd naar de rest van je serie!

 7. augustus 11, 2017 / 14:51

  Breakfast at Tiffany’s is natuurlijk een iconische rol, maar de film zelf vond ik eigenlijk niet zo goed en het karakter zelf weinig aantrekkelijk. In Roman Holiday is ze wel betoverend als prinses. Weet niet welke andere films ik heb gezien waarin ze speelt :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?