Cinefille ziet: Call Me by Your Name

Verliefd zijn is het mooiste wat er is – en misschien ook wel het verwarrendste. Eindeloos proberen te achterhalen of die ene persoon jou ook leuk vindt, een hele wereld aan betekenissen zien in een enkele aanraking. Call Me by Your Name weet de essentie van dit gevoel zó goed te vatten, dat je eigenlijk niet anders kan dan waanzinnig verliefd worden op deze film.

Call Me by Your Name

De zeventienjarige Elio (Timothée Chalamet) brengt de zomer door in de villa van zijn ouders in Noord-Italië. Zo’n oude villa met zware deuren, krakende houten vloeren, muren volgestouwd met boeken en een tuin vol perzikbomen. Elio wacht hier, al slapend aan het zwembad, vooral tot de snikhete zomer voorbij is.

Zijn zomer wordt heel wat spannender met de komst van Oliver (Armie Hammer), een Amerikaanse student die zes weken te gast is bij zijn ouders. Oliver is zo belachelijk charismatisch én knap dat de complete vrouwelijke bevolking van het kleine dorpje voor hem valt, en Elio valt met ze mee. Al gauw staat de hele zomer in het teken van Oliver. Zwemmen met Oliver. Door het Italiaanse landschap fietsen met Oliver. Zich afvragen waar Oliver is, wat Oliver doet. Oliver, Oliver, Oliver. Maar vindt Oliver hem net zo leuk? En zo ja… wat dan?

Call Me by Your Name

Waarom wil je deze film zien?

Call Me by Your Name zorgt ervoor dat je je twee uur lang tot over je oren verliefd voelt. Verliefd op Elio, verliefd op Oliver, verliefd op wat ze met z’n tweeën hebben. Ook zou je het liefst à la minute je koffers willen pakken om ook zes weken in Italië door te brengen. Dit staat een week na het zien van deze film nog altijd hoog op mijn prioriteitenlijstje, trouwens.

De film gaat over verliefdheid tussen twee mannen, maar in principe had de film ook over een heteroseksueel koppel kunnen gaan. Twee mensen die verliefd worden, zo simpel is het. Fijn om een keer een “gayfilm” te zien zonder alle daar bijhorende clichés. Logischerwijs speelt Elio’s biseksualiteit wel een rol in Call Me by Your Name, maar er is niemand die de twee verbiedt met elkaar om te gaan – ookal speelt de film zich af in de jaren ’80 van het toch wel heel katholieke Italië.

Ik zou nog zoveel kunnen zeggen over deze film. Hoe prachtig regisseur Luca Guadagnino de verandering van lust naar liefde in beeld brengt, bijvoorbeeld. En hoe mooi de muziek is die Sufjan Steven speciaal voor deze film schreef. Hoe goed Timothée Chalamet is als Elio en hoe kwetsbaar hij hem speelt. Hoe de speech die Michael Stuhlbarg als Elio’s vader geeft één van de mooiste is die ik ooit in een film hoorde. Deze film is gewoon zó mooi en ik wil hem nog minstens tien keer zien.

Call Me by Your NameFavoriete scene?

De aftiteling. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar het laatste shot van Call Me by Your Name is fenomenaal. In principe kijk je vier minuten lang naar Timothée Chalamet, terwijl hij door een stroomversnelling aan gevoelens gaat. Zó mooi. Ben ook heel benieuwd naar de andere film waar deze acteur dit jaar een rol in speelt: Lady Bird.


Volgens mij is het haast onmogelijk nóg enthousiaster te zijn over een film. Wil je ‘m nu ook zien? (Retorische vraag dit, natuurlijk wil je hem zien) Hij ging gisteren in première en is zo’n beetje door het hele land te zien. Laat me vooral weten wat je er van vond in een reactie of op twitter!

Call Me by Your Name
Regie:
Luca Guadagnino (A Bigger Splash, I am Love)
Cast: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg


Share:

3 Reacties

 1. januari 12, 2018 / 12:34

  YES GIRL. Dit artikel vat echt precies alles wat ik dacht en voelde bij deze film samen. Ik was blij dat het licht in de bios nog even uitbleef bij de aftiteling want ik was absoluut met Elio mee aan het huilen, haha. Kan nu ook al niet wachten tot ik deze film voor de tweede keer ga zien.

  • januari 12, 2018 / 19:44

   Same haha! Echt, vanaf het moment dat hij zijn moeder belde op het station was het niet meer te stoppen.

 2. januari 16, 2018 / 00:27

  Lady Bird en Call Me By Your Name wil ik beiden nog zien! Ze staan hoog op mijn lijst, maar eigenlijk wil ik ervoor niet naar de bioscoop. Misschien wint mijn verlangen om ze te zien alsnog en ren ik in een opwelling naar de dichtsbijzijnde vertoning. Je blog heeft tenminste wel een hele grote stap in die richting gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?