Cinefille ziet: The Zookeeper’s Wife

The Zookeeper's Wife

Ieder jaar komen er rond deze tijd van het jaar een handjevol films over de Tweede Wereldoorlog uit. Zo ook dit jaar: The Zookeeper’s Wife, het waargebeurde verhaal van een echtpaar dat tijdens de oorlog meer dan 300 Joden een schuilplek bood in hun leegstaande dierentuin in Warschau.

Waar gaat The Zookeeper’s Wife over?

Wat er gebeurt met dierentuindieren wanneer er een oorlog uitbreekt is iets waar ik eigenlijk nog nooit over na had gedacht. Na deze film wil ik er ook nooit meer aan denken, want ik word er niet vrolijk van. Leeuwen, tijgers, kangoeroes en aapjes zitten opgesloten terwijl er links en rechts bommen inslaan, breken uiteindelijk uit en rennen dan in blinde paniek door de stad. De zo geliefde diertuin van Antonina (Jessica Chastain) en haar man wordt in de film compleet met de grond gelijk gemaakt. Een aantal prijsdieren wordt verhuisd naar Berlijn, de andere dieren krijgen de kogel.

Wanneer langzaam maar zeker duidelijk wordt hoe slecht de Joden worden behandeld in de beruchte getto van Warschau, besluiten Antonina en haar man om hun dierentuin te gebruiken om Joodse onderduikers tijdelijk op te vangen. Hide them in plain sight is het motto, want de dierentuin krioelt werkelijk waar van de Duitsers. Onder hen is Lutz Heck (Daniel Brühl), een oude vriend van de familie die ondertussen is uitgegroeid tot de top-zoöloog van Hitler met een absurde plan de oer-os terug te fokken. Ook is ‘ie meer geïnteresseerd in Antonina.

The Zookeeper's WifeWaarom wel zien?

Omdat dit soort films gewoon ontzettend indrukwekkend zijn. Qua verhaal lijkt The Zookeeper’s Wife wel een beetje op Schindler’s List: honderden Joden zitten ondergedoken recht onder de neus van een hele hoop Duitsers. Dat maakt gewoon indruk; hoe goed of slecht een film verder ook is. En dat terwijl er voor een oorlogsfilm maar vrij weinig wordt geschoten en gevochten. Dit is ook geen film over de oorlog, maar een film over hoe een klein groepje mensen in een oorlog. Nu blijft het ook wel weer een klein beetje oppervlakkig, dus verwacht geen diep psychologisch drama. Wat mij betreft ook helemaal prima: ik vind het allemaal al heftig genoeg.

Het is en blijft absurd wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd: van het transport van de Joden tot het afbranden van de Warschau-getto. In de film wordt je heel mooi meegenomen door het soms naïeve ongeloof van de bewoners van Warschau. Van de sneeuw in april tot het “kun je mijn insectenverzameling bewaren tot ik terug ben?” van een Joodse meneer die vertrekt naar de getto. Dat soort kleine momentjes maken deze film plotseling heel sterk.

Ook heel tof: aan deze film werkten relatief veel vrouwen mee. Op zich al reden genoeg om ‘m te gaan zien. (En ongelooflijk: 20% vrouwelijke crew-leden is dus al veel).

The Zookeeper's Wife

Of toch overslaan?

Iets waar ik me behoorlijk aan stoorde in The Zookeeper’s Wife: het vreemde Poolse accent van Jessica Chastain. In de film wordt gewoon Engels gesproken, maar dan dus wel met een Poolse tongval. Man, ze krijgt er zo’n vervelend, zeurderig stemmetje van. Heel naar. Het duurde ook even voor ik me over dit accent heen kon zetten. Gelukkig is ze een prima actrice en komt ze wel geloofwaardig over. Maar toch.

Verder is de film misschien wat aan de lange kant. Hier en daar zijn er van die typische momenten waarop een lang, zogenaamd inspirerend monoloog wordt afgestoken, en dat had nou niet per se gehoeven. Soms is de film naar mijn idee ook wat zoetig. Mede door het kleurgebruik (pastelkleurtjes all over), maar ook door bijvoorbeeld het feit dat Antonina toch wel als een behoorlijke heilige wordt neergezet.

Trouwens, je moet deze film sowieso niet gaan zien als je absoluut niet tegen dierenleed kan. En ook niet als je niet van emotionele films houdt die soms iets over het randje gaan.

[yasr_overall_rating] 

Film gezien? Wat vond jij er van?

[yasr_visitor_votes]

 1. mei 8.2017 / 12:53 pm / Beantwoorden

  Deze film wil ik echt zo graag zien

 2. mei 8.2017 / 2:42 pm / Beantwoorden

  Elke keer heb ik de associatie met We Bought a Zoo als ik deze titel hoor. Lijkt me overigens wel interessant, maar niet een film die ik meteen in de bios hoef te zien.

  • mei 9.2017 / 9:25 am / Beantwoorden

   @Nostra

   Haha, dat had ik inderdaad ook al. Ander soort film wel ;)

 3. mei 10.2017 / 7:36 pm / Beantwoorden

  Dit lijkt me een prachtige film. Ik ben benieuwd wat ik van de accentjes vind.

 4. mei 13.2017 / 7:38 pm / Beantwoorden

  Lijkt mij wel een interessante film! Al kan ik vreselijk slecht tegen dierenleed..