Fantastic Beasts and Where to Find Them

Ik hou van Harry Potter. Ik wil niet weten hoe vaak ik de films heb gezien, de boeken heb gelezen en hoe veel fanfics ik er doorheen heb gejaagd. Daarentegen ben ik niet bepaald onder de indruk van het werk dat J.K. Rowling de afgelopen tijd heeft uitgebracht. Harry Potter and the Cursed Child was zo underwhelming dat ik er zelfs beetje verdrietig van werd. Toen ik gisteren naar Fantastic Beasts and Where to Find Them ging was ik dus ook een bang voor een kleine teleurstelling. Maar ik was ook heel enthousiast – want hallo, EEN NIEUWE HARRY POTTER. Soort-van.

Heb je de film nog niet gezien (en zit je dus niet zo te wachten op spoilers) maar wil je wel weten of ‘ie de moeite waard is? Dan heb ik een kort, maar krachtig antwoord: HELL YES. Ik vond hem geweldig. Enerzijds voelt alles heel vertrouwd (de humor, het muziekje, het toverstokje, de spreuken), maar aan de andere kant is Fantastic Beasts heel anders. Wel goed anders. Iets volwassener, misschien. Hoe dan ook: ik vond het geen tegenvaller en wil hem nog zeker 3 x zien. En jij dus ook!

(Dit is verder absoluut het moment om te stoppen met lezen als je de film nog niet hebt gezien.)

Fantastic Beatst and where to find them

Fantastic Beasts evenaart voor mij niet het magische gevoel van Harry Potter. Daarvoor zaten er net iets te weinig kastelen en oude tovenaars met lange baarden en zwevende kandelaars en zelf-afwassende kopjes in de film. Deze film voelt meer aan als Harry Potter in de echte wereld. Alsof er een heks of tovenaar naast je zou kunnen wonen. En die man naast je in de trein een niffler in zijn koffer heeft verborgen. (That being said: wie vindt me zo’n niffler? Ik wil er een. Hartstikke schattig en ze maken je nog rijk ook.)

Afbeeldingsresultaat voor niffler

Daarnaast is de opzet van deze filmreeks heel anders. Na Harry Potter en de Steen der Wijzen was het wel duidelijk dat Harry nog niet van Voldemort af zou zijn. Alles draaide om Harry en Voldemort. Nou is het me duidelijk dat Grindelwald centraal staat in deze filmreeks, maar wat nou de precieze link is tussen Newt Scamander en Grindelwald? God mag het weten. Ben trouwens wel benieuwd hoe sterk de rol van Grindelwald gaat zijn – tot nu toe komt hij nog lang niet zo dreigend over als dat Voldemort dat destijds deed.

Sowieso komt de film niet zo “dreigend” over als de Harry Potter-films dit op een gegeven moment deden – hoewel het wel meteen “volwassener” aandoet. Een groot deel van de film bestaat uit world-building. Want tja, zo veel weet de gemiddelde muggle (of no-maj) nou eenmaal niet af van fabeldieren. In principe is dit een groot pluspunt, want hierdoor worden twee van mijn lievelingsdingen met elkaar gecombineerd: Harry Potter én schattige beestjes. Ik heb zo hard moeten lachen om sommige dieren. En ik wil ze allemaal hebben. Zelfs de vreemde neushoorn.

Fantastic Beatst and where to find them

Het plot van de film vond ik – zoals bij ongeveer iedere Hollywoodproductie die ik tegenwoordig zie – weer wat rommelig. Er gebeurde weer ontzettend veel (En waarom? Er komen nog een aantal films! Tijd zat!) Daarom verbaasde het me dat de personages allemaal wél een eigen persoonlijkheid hebben. Eddie Redmayne vind ik sowieso een toffe acteur, maar hij doet het ook erg leuk als Newt. Fijn ook om tenminste nog één Brits personage te hebben!

Het lijkt me niet makkelijk om een nieuwe filmreeks binnen het HP-universum op te zetten. Zo ontzettend veel mensen koesteren deze wereld. Je wil geen slap aftreksel creëren, maar er moet wel een degelijke verbinding zijn tussen de twee filmreeksen. Dit is in Fantastic Beasts heel goed gedaan! Het is een eigen verhaal met een eigen plek, een eigen tijd, maar het verhaal speelt zich niet af in een vacuüm.

Ik ben heel benieuwd hoe deze reeks zich ontwikkelt. Man, ik kan nog wel 500 woorden schrijven over deze film, haha! Maar punt is dat ik hem gewoon echt heel tof vond. Vooral door de fabeldieren. En de acteurs. En ik wil gewoon heel, heel, heel graag weten hoe dit verhaal zich verder ontwikkelt!

Heb je Fantastic Beasts and Where to Find Them al gezien? En, wat vond je er van?!

 1. nov 28.2016 / 7:10 pm / Beantwoorden

  Ik hoorde van twee vriendinnen dat ze er meer van hadden verwacht en nu lees ik iets goeds, misschien moet ik het toch maar eens gaan kijken ahhah

 2. nov 28.2016 / 9:51 pm / Beantwoorden

  Ik vond de film echt zalig! Ik lees tegenwoordig kei veel ‘the end explained’-artikels en (spoiler!) blijkbaar zou de zus van Perkamentus ook een obscurus geweest zijn, vandaar de fascinatie van Grindelwald in diens zus (iets dat tijdens de HP-films al werd vermeld) en een verhaal dat in de sequels verder uitgediept zou worden. Mind blowing! Dat de zoon van de eerste Perkamentus de jonge versie zou spelen, zou mijn dag ook wel maken ^^

 3. nov 29.2016 / 8:46 am / Beantwoorden

  Ik heb mij ook weer vermaakt. Iets anders dan HP, maar toch ook veel raakvlakken. Ik kijk nu al uit naar de volgende vier delen.

 4. nov 29.2016 / 5:24 pm / Beantwoorden

  Lachen. Ik zal hem vast nog wel een keertje kijken!

 5. dec 19.2016 / 2:05 pm / Beantwoorden

  De film was inderdaad GEWELDIG (ik vond alleen de humor soms een beetje kinderachtig, maar verder klaag ik niet). Ik ben ook een mega Harry Potter fan en zoek -net zoals jij- allemaal achtergrondinformatie op. Is al bekend wie de jonge Perkamentus gaat spelen trouwens?

  • jan 3.2017 / 2:01 pm / Beantwoorden

   @Laura

   Oeps, ik had je reactie nog niet gezien. Maar volgens mij is dit nog niet bekend, of wel? Ik ben wel heel benieuwd!