Mijn favoriete films van 2016

Eigenlijk zou ik heel de kerstvakantie gaan leren voor mijn examens (lang leve België en hun examenweken die de maandag na de kerstvakantie beginnen), maar vanmorgen deed ik mijn gordijnen open, zag ik sneeuw liggen, en dacht ik: vandaag blijven mijn boeken dicht. Ik ga chocolademelk drinken, sneeuwscheppen en mijn moeder overhalen om de kerstboom nog een weekje te laten staan.

En bloggen! Want dat deed ik de afgelopen weken heel weinig. Of nou ja, gewoon helemaal niet. Het was zo erg dat ik gisteren probeerde mijn site te openen en erachter kwam dat die er dus al een week uit lag. Beetje stom. Dus, goed voornemen voor 2017: regelmatig mijn site openen om te kijken of ‘ie het nog doet.

Mijn favoriete films van 2016 dus. Tot eind december had ik nog geen écht goede film gezien. Geen film waarvan ik drie dagen later nog steeds zoiets had van “wauw”. Maar toen zag ik op de valreep nog La La Land en was dat probleem ook weer verholpen. Dus, mijn top tien!

1. La La Land

Met stipt op één: La La Land. Man, wat vond ik deze film mooi. Ergens wist ik al dat dit een favoriet zou worden. Damien Chazelle, de regisseur, maakte ook Whiplash en dat was vorig jaar mijn favoriete film. Ik kan me voorstellen dat La La Land niet zo jouw ding is als je niet van musical houdt. Maar verder is de film fenomenaal goed. De film gaat over twee mensen in Hollywood (gespeeld door Ryan Gosling en Emma Stone)  die allebei grootse dromen hebben die maar niet van de grond afkomen. Iedereen die ooit wel eens een droom heeft gehad, of ergens keihard voor heeft moeten vechten, kan zich wel identificeren met deze personages. En oh, de muziek is zo zo zo mooi, zoek “City of Stars” maar eens op! Ja, dit is zo’n film die ik over ieder jaar wel weer zou willen zien.

2. Room

La La Land zag ik aan het eind van het jaar, Room zag ik helemaal in het begin van het jaar. Op zich zegt het al genoeg dat deze film na een jaar toch nog in dit rijtje terecht is gekomen. Bizar goed is ‘ie. Wel ook heel naar. En de film werkt enorm op je zenuwen. Maar tegen het einde is hij ook wel heel mooi. Je emoties gaan alle kanten op, dus kijk dit op een moment dat je je een beetje emotioneel stabiel voelt, want hij komt héél hard aan.

3. Land of Mine

Vroeger jankte ik bij iedere film (oké, dat doe ik nog altijd wel, laatst huilde ik al bij een spotje voor een of ander kindervakantie-initiatief voor de film in de bios begon), maar tegenwoordig valt dit wel mee. Bij Land of Mine huilde ik tranen met tuiten. De film gaat over Duitse soldaten (of nou ja, 16-jarige knaapjes) die na WOII worden ingezet om landmijnen van de Deense stranden te ruimen. Met hun blote handen. Zonder kaart. Heel aangrijpend, en ook eens goed om dit stukje oorlog een keer te zien worden verfilmd.

4. Already Tomorrow in Hongkong

Echt, duizendmaal dank aan Nostra dat hij deze film vertoonde op de filmblog get-together, want grote kans dat ik hem anders nooit had gezien. Van dit soort films hou ik enorm: girl meets boy, en daarna bestaat vrijwel de gehele film uit dialoog. Let wel, goed geschreven dialoog. Heel simpel, maar wel heel mooi, en absoluut een van de 10 beste films die ik dit jaar zag.

5. Zootropolis

Met kerst zag ik deze film opnieuw. Dit is zo’n typische film die je met een gemengd gezelschap kunt kijken (dus wanneer de helft een actiekomedie wil en de andere helft Mamma-Mia) omdat ‘ie gewoon universeel leuk is. En tegelijkertijd snijdt ‘ie op een hele simpele manier keihard racisme en ongelijkheid aan. Briljante film. Leuk, maar slim. En dat voor een animatiefilm.

6. Eddie the Eagle

Meestal redden komedies het niet tot in mijn favorietenlijst. Ik ben een echt drama-meisje. Maar Eddie the Eagle vond ik geweldig. Ik zag deze film over schansspringen op een dag waarop de mussen van het dak vielen en ik als enige in de bioscoop zat. Man, je voelt je toch wel een beetje stom hoor, als je daar in je eentje zit te janken omdat je zo blij bent dat een fictief personage (oké, hij bestaat wel echt, maar toch) laatste wordt op de Olympische Spelen. Hoe dan ook, ik heb hem later nog een keer gezien en toen was ‘ie al net zo leuk, dus deze film hoort sowieso in dit lijstje!

7. The Nice Guys

Deze film vond ik vooral heel tof omdat het eens een keer een groot Hollywoodproject was dat geen deel uitmaakte van een ander universum. Geen prequel, sequel, remake, maar gewoon een goede film. Ik heb er om moeten lachen, hij maakte me vrolijk, en volgens mij heb ik dit jaar gewoon een ding met Ryan Gosling. Kun je me ook moeilijk kwalijk nemen. (Al kun je dat op zich wel, want ik schreeuw al jaren van de daken dat ik echt niet snap wat mensen in die gozer zien. So sorry!)

8. Bridget Jones’s Baby

Had je me op 1 januari 2016 verteld dat Bridget Jones’s Baby in mijn favorietenlijstje van dat jaar zou staan, had ik je recht in je gezicht uitgelachen. Zoveel heb ik helemaal niet met dat Bridget Jones gebeuren. Maar ik geef toe: Bridget Jones’s Baby was oprecht heel leuk. Ethisch kun je misschien een aantal vragen stellen bij Bridgets gedrag, maar er was dit jaar geen film waarbij ik vrolijker de zaal uit kwam. Enorm grappig, best wel hartverwarmend en.. Colin Firth (waarbij ik eigenlijk echt niet zou moeten wegzwijmelen want die man zou mijn vader kunnen zijn).

9. Fantastic Beasts and Where to Find Them

Als deze film zich niet had afgespeeld in het Harry Potter-universum had ‘ie ook nooit in dit rijtje gestaan. Want eerlijk, zo geweldig is hij niet. Hij was beter dan verwacht, maar het was geen topfilm. Maar, gelukkig voor de film, speelt hij zich wel af in het Harry Potter-universum en door de nostalgie en lichte fan-hysterie, staat hij toch mooi op 9.

10. Brooklyn

Sommige films zijn heel goed omdat ze heel klein zijn. Brooklyn valt in deze categorie. Het verhaal is heel compact, er gebeurt eigenlijk vrij weinig bijzonders, maar toch is alles enorm herkenbaar en gewoon fijn om naar te kijken. Als ik heel eerlijk ben staat deze film wel in dit rijtje omdat er verder gewoon niets beters was, maar desondanks is dit gewoon een fijne film.

En nu.. 2017. Punt no. 1 op mijn to-do lijst? Een nieuwe laptop kopen. Mijn “oude” (amper twee jaar oud) ging afgelopen maand kapot. En goed kapot ook: het beeldscherm hangt zo’n beetje los van het toetsenbord. Niet meer mee te werken. Niks is fijner dan om in het nieuwe jaar meteen even je bankrekening te moeten plunderen, toch? :)

Share:

8 Reacties

 1. januari 2, 2017 / 20:08

  Ik heb helaas La la land nog niet kunnen zien. Ben wel heel benieuwd want iedereen is heel enthousiast waardoor ik hoge verwachtingen heb en bang ben dat hij dan voor mij tegenvalt.

 2. januari 2, 2017 / 21:04

  Ik ben ook echt verliefd geworden op City of Stars. <3

 3. januari 2, 2017 / 22:19

  The Nice Guys vond ik ook geweldig! En La La Land was idd enorm goed! Ik krijg ‘Audition (The Ones Who Dream)’ maar niet uit mijn hoofd!

 4. januari 3, 2017 / 09:26

  Leuk lijstje! Zootropolis hoort zeker in de top 10 van dit jaar.

 5. januari 3, 2017 / 12:28

  Room was ik alweer vergeten, maar dat was inderdaad een goede film! Zootropolis was ik aan begonnen op Netflix, maar al na een kwartier in slaap gevallen dus die moet ik toch maar eens afkijken haha

 6. januari 4, 2017 / 11:10

  Blij dat er eens geen superheldenfilm in de lijst staat. ‘La La Land’ komt in België pas uit eind januari. Ik kan zolang echt niet meer wachten…

 7. januari 7, 2017 / 14:29

  Room en La La Land heb ik ook gezien en vond ik allebei heel tof. Ik vond Room indrukwekkend en goed geacteerd. La La Land vond ik onwijs gaaf door de acteurs, de chemie van die 2 is gewoon fantastisch. Daarnaast word je zo blij van die film!

 8. januari 10, 2017 / 23:20

  Beetje laat met lezen, maar een mooi lijstje en graag gedaan wat betreft It’s Already Tomorrow in Hong Kong. Hij stond ook in mijn lijst en van De Protagonisten (en als ik me goed herinner Miss Movie ook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?