Cinematic Aesthetics: Jane Eyre (2011)

HeaderOm de dag gooi ik zo’n 600 woorden aan tekst over film online – en dat is best raar, als je er goed over na denkt. Ik vind het geweldig om over film te schrijven, don’t get me wrong, maar.. ik doe vrij weinig met het beeld. En dat terwijl film een visueel medium is. Je kunt nog zo veel recensies schrijven, maar soms zegt beeld gewoon veel meer. Tijd voor een nieuwe serie op Cinefille dus, een serie waarin mooi beeld een blangrijkere rol speelt: Cinematic Aesthetics. Met welke film ik deze serie start? Cary Fukunagas Jane Eyre uit 2011. Want als er één film is die ik adembenemend mooi vind, is het deze wel.

Jane Eyre is een film die heel verdrietig is, maar ook heel teder, romantisch en mysterieus. En eigenlijk ook een beetje akelig. Rare mix, maar geloof me, het werkt. Regisseur Cary Fukunaga en cinematograaf Adriano Goldman ondersteunen dit heel mooi met het kleur- en lichtgebruik. De film voelt nostalgisch en verdrietig wanneer er vale kleuren worden gebruikt, terwijl de romantische scènes ondersteund worden met veel roze en groene tinten. De mysterieuze scènes zijn blauw en rokerig grijs – en dit alles voelt door het vale licht alsof het allemaal een illusie is.

Ik vind het op visueel vlak echt een briljante film – en ik merk dat ik alweer veel te veel praat, dus laten we maar gewoon even kijken.

2Jane Eyre6Jane Eyre1Jane Eyre3Jane EyreYellowish-5Yellowish-414Yellowish-one121315 16 17 181178910

3 Reacties

  1. maart 21, 2016 / 09:37

    Leuke nieuwe serie! Beelden zijn inderdaad best belangrijk voor een film, daarom heb ik zelf altijd het idee dat ik de cinematograaf te weinig credits geef als een film goed overkomt. Ik wil het hier toch even zeggen: De beelden van The Revenant <3

  2. maart 25, 2016 / 10:31

    Ik zag hem al voorbij komen in je filmalfabet maar heb de film zelf nog nooit gezien. Daar zal ik binnenkort eens verandering in aan gaan brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?