Filmtip: Lion

Hoe weet ik niet, maar Lion is dit jaar compleet langs me heen gegaan. Ik wist niet van het bestaan van de film af tot ‘ie opeens verscheen in het lijstje van genomineerden voor de Oscar voor Beste Film. Gelukkig maar, want wauw, wat een prachtige film is Lion. Op zoek naar een film waarbij je emotioneel alle kanten op wordt geslingerd? Dan is dit je film!

Filmtip: Lion

Verdwaald

Als kind ben ik een keer verdwaald. Dat klinkt dramatisch, maar het komt er zo ongeveer op neer dat ik op een vakantiehuisjespark in Zeeland rondjes aan het fietsen was en opeens de straat van ons vakantiehuisje niet meer kon vinden. Wat een paniek. Alle huisjes waren hetzelfde en ik kon eindeloos hetzelfde rondje fietsen. Uiteindelijk kwam ik gewoon papa tegen, dus eind goed, al goed, maar er waren zeker een paar minuten waarin ik dacht dat ik een eenzame, pijnlijke dood in Zeeland zou sterven. True story.

Lion gaat over een kindje dat verdwaalt. En goed ook. De vijfjarige Saroo komt per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert – ver weg van zijn moeder en broers. Hij weet niet waar hij is, maar ook niet waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te zwerven door de straten van Calcutta wordt hij opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Hier is hij gelukkig, maar op zijn 30e besluit Saroo alsnog op zoek te gaan naar zijn geboorteplek. Met alleen Google Earth – destijds het nieuwste van het nieuwste – en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, in de hoop ook maar iets te herkennen.

Filmtip: Lion

Waarom zien?

Sunny Pawar

a.k.a. het schattigste kindje dat ik ooit heb gezien. Sterker nog: het enige schattige kindje dat ik ooit heb gezien, want normaal gesproken heb ik een hekel aan alles dat jonger dan zes jaar oud én mens is. Sunny daarentegen? Perfect. Schattig. Lief. Als ik ooit een kindje wil, dan wil ik een exacte replica van Sunny. En ook niet onbelangrijk: hij kan nog acteren ook. Hij draagt de gehele eerste helft van de film, en dat doet ‘ie maar wat goed.

Dev Patel

Sunny wordt in de tweede helft van de film vervangen door een iets oudere acteur: Dev Patel, dat jochie uit Slumdog Millionaire. Alleen is het geen jochie meer. Dev heeft volgens mij ook te maken gehad met het Nevile Longbottom-effect. Leeftijd werkt in ieder geval in zijn voordeel! Hoe dan ook: hij zet de rol hartstikke goed neer. En hij heeft lang haar. Belangrijke dingen.

Filmtip: Lion

Tranentrekker

Dit is zo’n typische film waarbij het niet uitmaakt hoe hij afloopt: huilen zul je. En niet omdat de regisseur dat nou eenmaal graag wil, maar gewoon omdat het verhaal zo mooi en aangrijpend is. Ik ga niet verklappen of Saroo zijn moeder en broers terugvindt, maar er hebben sowieso een aantal tranen gevloeid.

Mooie shots

Het zou je misschien een rotzorg zijn, maar vooral in het eerste deel van de film zitten een aantal hele mooie shots! Ik las hier en daar dat mensen het eerste deel van de film veel beter vinden dan het tweede deel en ik vermoed dat dit komt omdat juist hier de mooie shots zitten. De familie van Saroo leeft misschien wel armoedig, maar jezus, de omgeving waarin ze wonen is zó mooi!

Lion is echt heel mooi! Ik kan me voorstellen dat sommige mensen dit een hoop sentimentele bullshit vinden (mensen zoals mijn vriend, bijvoorbeeld), maar mocht je wel houden van gevoelige films met een mooi verhaal, dan is dit er een voor jou!

 

 1. mrt 7.2017 / 3:00 pm / Beantwoorden

  Jaa, hij staat hoog op mijn lijstje!

 2. mrt 10.2017 / 9:59 pm / Beantwoorden

  Haha Dev Patel is al lang geen jochie meer, nee! Hij heeft tussendoor ook een geweldige rol gehad in HBO’s The Newsroom, tegenover Jeff Daniels.

  • mrt 13.2017 / 9:21 am / Beantwoorden

   @Daan

   Oeh, dan ga ik die ook eens bekijken! Thanks voor de tip!