IN THE CINEMA: Februari

Krijg ik het toch nog een keer voor elkaar een bioscoopoverzicht met filmtips online te gooien aan het begin van de maand, holadijee. Februari vind ik altijd een beetje een non-maand. Vooral omdat het cadeautjes-seizoen voor mij dan écht afgelopen is (stiekem is een verjaardag op 27 januari gewoon een voortzetting van sinterklaas en kerst). Gelukkig is er genoeg op het witte doek te zien! Wel vreemd: op Fifty Shades Darker staat er geen nkele romantische film gepland. Is Hollywood vergeten dat het ook nog een keer Valentijnsdag is, of zo? Ach ja, maakt ook niets uit: deze films ga ik deze maand sowieso zien!

Oh, enne, voor de trailers klik je op de foto!


The Handmaiden

Confession time: ik vind waardeloos om films te kijken waarin een taal wordt gesproken die ik niet ken. Ik snap niet op welke woorden de nadruk ligt, ik hoor geen emotie in de stemmen, ik kan me er niet in verplaatsen en ga zo maar door. Normaal blijf ik dan ook ver weg van Japanse films. En toch lijkt The Handmaiden me wel interessant. De film gaat over een rijke erfgename die samenwoont met een tirannieke oom die met haar wil trouwen, en een dienstmeisje dat andere plannen met haar heeft. Absoluut geen film voor iedereen, maar volgens mij is het cinematografisch prachtig. En hé, een erotische thriller zie je ook niet vaak (alhoewel.. zag ik nou echt een geweer voorbijkomen in Fifty Shades?)

Paterson

Twee weken geleden had ik nog nooit van regisseur Jim Jarmusch, Amerika’s grootste onafhankelijke regisseur, gehoord. Nu loop ik stage bij een filmhuis en kan ik zijn filmografie haast dromen. Hoe dan ook, voorheen zou zijn nieuwste film, Paterson, compleet aan me voorbij zijn gegaan, nu ga ik hem sowieso zien. In de film speelt Adam Driver (waar ik sowieso fan van ben) een buschauffeur die tijdens zijn dagelijkse ritjes inspiratie opdoet voor zijn poëzie – die hij overigens niet wil uitbrengen. Hij houdt van een eenvoudig leven, in tegenstelling tot zijn vriendin, die iedere dag wel nieuwe dromen lijkt te hebben. Ook zie ik cupcakes, dus ik ben om.

Jackie

Oké, dit is vals spelen, want Jackie heb ik al gezien. Des te meer een reden om hem in dit rijtje te plaatsen, want hij was prachtig. Iedereen kent Jackie Kennedy wel: roze mantelpakje, vrouw van doodgeschoten president van Amerika, stijlicoon. Maar eerlijk? Meer wist ik ook niet. In Jackie zien we haar in de dagen na John’s dood. We zien hoe ze rouwt, maar ook hoe ze ervoor zorgt dat John – en op welke manier hij – de geschiedenisboeken ingaat. Iedere keuze is doordacht. Verwacht geen standaard biopic, maar wel een hele mooie (en oké, ietsjes te lange) film. En Jackie’s geweldige garderobe. En een geweldige Natalie Portman.

Fences

Racisme komt in februari flink aan bod in de bioscoop, onder andere bij Fences. Mijn vriend heeft hem al gezien en noemde het de beste film die hij in tijden heeft gezien. Reden genoeg voor mij om hem ook op mijn lijstje te zetten! Fences gaat over een Afro-Amerikaanse vader die te maken krijgt met discriminatie terwijl hij probeert zijn gezin op te voeden in het Amerika van de jaren vijftig. Tegelijkertijd probeert hij zijn eigen leven op orde te krijgen – en dat blijkt zo makkelijk nog niet.

A Cure for Wellness

Halverwege de trailer vroeg ik me opeens ernstig af of dit geen horror was. De trailer is op zijn zachts gezegd interessant. Intrigerend ook wel. Ik weet al 100% zeker dat ik hier een aantal nachtmerries van ga krijgen, maar ach, het kwaad is al geschied – ik wil hem zien. De film gaat over een kuuroord waar alle gasten een merkwaardige ziekte oplopen waardoor ze verlangen naar genezing. Dit doet me qua vreemdheid een beetje denken aan Lobster van vorig jaar.

Loving

Ik weet nu al dat dit één groot jankfestijn wordt. Gelukkig houd ik wel van een groot emotioneel (en fictief, dat is belangrijk) drama op zijn tijd. Alhoewel, fictief? Loving is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Richard en Mildred Loving, een blanke man en een Afro-Amerikaanse vrouw uit de staat Virginia die verliefd werden en in 1958 trouwden. Na hun huwelijk heeft het echtpaar maar liefst negen jaar lang moeten vechten voor het recht om samen als een familie in hun geboortestad te mogen wonen. Hun rechtszaak, Loving v. Virginia, werd helemaal tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof uitgevochten. Hoe ironisch is die naam ook? Jeetje.

Miss Sloane

Ik ben stiekem een beetje verliefd op Jessica Chastain, dus dat is al reden nummer één dat ik deze film wil zien. Oké, eigenlijk ook de enige reden. Trailer ziet er verder ook niet onaardig uit; het lijkt een beetje alsof Jessica in deze film een vrouwelijke Frank Underwood is. Kan ik ab-so-luut mee leven.

Wat zie je deze maand verder in de bios? Natuurlijk Fifty Shades Darker. Wie weet breng ik daar nog wel een bezoekje aan als ik de behoefte heb iets écht goed af te kraken. Verder zie je ook T2: Trainspotting. Nou heb ik deel één nog niet eens gezien, dus ik heb iets in te halen! Naar welke films kijk jij uit? Let me know!

 1. feb 2.2017 / 1:59 pm / Beantwoorden

  Net als jij naar Paterson en Jackie, maar ook nog Moonlight, Personal Shopper en Trainspotting 2 :-)

  • feb 2.2017 / 3:40 pm / Beantwoorden

   @De Protagonisten (m)

   Moonlight en Personal Shopper horen strikt genomen bij januari toch? Uiteraard ook nieuwsgierig naar!

   • feb 6.2017 / 4:07 pm / Beantwoorden

    @Daphne Stubbe

    Ja heb je helemaal gelijk in, eind januari. En aangezien het IFFR was, en ik ze daar niet wilden zien, schuiven ze door naar februari :-)

 2. feb 2.2017 / 7:26 pm / Beantwoorden

  Naar Jackie ben ik wel benieuwd! Altijd interessant hoe de regisseur en acteurs zo’n stukje geschiedenis benaderen.

 3. feb 2.2017 / 8:10 pm / Beantwoorden

  Ah bah bah bah, die glibberige alen in A Cure for Wellness schrikken me wel een beetje af :P

 4. feb 4.2017 / 12:21 am / Beantwoorden

  Ziet er uit als een heel erg goede maand met veel interessante titels!

 5. feb 4.2017 / 7:32 am / Beantwoorden

  Haha, eigenlijk kijk ik alleen uit naar The LEGO Batman Movie. :-)