Filmcollege: hoe Hollywood Hollywood werd

HollywoodLang, lang geleden in een land hier ver vandaan was er een klein stadje met wat boeren en een handjevol cowboys. Oké, en wat koeien. Ik presenteer u: Hollywood anno 1850! Er was geen enkele Marilyn Monroe of James Dean te vinden – dat moge duidelijk zijn.

En nu denk je: ja, hallo, dat is niet meer dan logisch – in 1850 bestond film nog helemaal niet. Klopt! Maar toen de filmindustrie eenmaal een beetje ging rollen, was New Jersey the place to be. Thomas Edison (ja, die van het gloeilampje) zat daar namelijk op een stapel patenten voor filmcamera’s en verkocht zijn spullen alleen aan mensen die hij aardig vond. Samen met Kodak – het bedrijf dat als enige filmrollen maakte – runde hij zo de totale filmindustrie. Dat kon gewoon.

Natuurlijk vond niet iedereen dat even leuk. De aspirant-filmmakers die wel films wilden maken, maar dit niet deden met camera’s van Edison, om wat voor reden ook, kregen een enorme rechtszaak aan hun broek. Ze vertrokken dus naar een plek die geografisch gezien zo ver mogelijk van het noordoostelijke New Jersey vandaan ligt: het zuidwestelijke Los Angeles.

Hollywoodland

En dat Los Angeles bleek maar wat geschikt voor het maken van films. Huizen waren er spotgoedkoop, mensen wilden voor haast niets werken, het landschap is er ontzettend gevarieerd (zee, bergen, woestijn – noem het maar op, en LA heeft het), en ook niet bepaald onbelangrijk in een tijd waarin elektrisch licht nog niet sterk genoeg was om filmsets te verlichten: het was er altijd zonnig.

Leuk (en een lichtelijk ironisch) feitje is dat in het boerengat, a.k.a. Hollywood, bioscopen verboden waren (want film was nieuw en nieuwe media staan gelijk aan dood en verderf). In 1911 opende er toch de eerste filmstudio – en al in 1920 was Hollywood de vijfde grootste industrie in heel Amerika. Ook studio’s uit New Jersey trokken uiteindelijk naar Hollywood, puur omdat de voordelen zo groot waren. Langzaamaan groeide de stad zo uit naar het Hollywood dat we nu kennen – inclusief walk of fame en Sunset Boulevard.

En hoe zit het dan met dat enorme Hollywood-sign? Nou, dat was eigenlijk gewoon een groot reclamebord voor een nieuwbouwproject genaamd “Hollywoodland”. De eigenaar plaatste dit $21.000 kostende bord en zorgde ervoor dat het mannetje dat achter de “L” woonde iedere avond de lampjes aanzette. Eigenlijk zou het bord maar tijdelijk staan – maar ondertussen staat dit “reclamebord” er dus al 80 jaar. Bizar!

Bron afbeeldingen: x x

11 Reacties

 1. juni 22, 2016 / 20:11

  Oh wauw, naar letterlijk de andere kant van Amerika verhuizen om een rechtszaak te ontlopen is natuurlijk ook een manier. Wat grappig om zo de geschiedenis achter Hollywood te leren kennen!

 2. juni 22, 2016 / 22:41

  Ik kende dit verhaal en het is wel fascinerend dat de filmindustrie dus eigenlijk zelf begon met illegale dingen en ze dat zelf nu zoveel mogelijk bestrijden :)

  Het Hollywood bord is ook (als ik het me goed herinner) een aantal keer verwoest…

 3. juni 23, 2016 / 00:21

  Leuk bericht! Nooit geweten dat er zoveel aan vooraf is gegaan. Stiekem ben ik wel heel blij dat ze zijn vertrokken naar Los Angeles. Kan me geen leven voorstellen zonder deze filmindustrie!

 4. juni 23, 2016 / 09:15

  Ik vind dit zo interessant om te lezen! Leuk feitje van het ‘reclamebord’. Ook apart dat in LA eerst geen bioscopen waren haha

 5. juni 25, 2016 / 12:44

  Enorm interessant stukje geschiedenis! En lekker helder opgeschreven. Leuk!

 6. juli 12, 2016 / 18:25

  Ik ben vandaag via Bloglovin’ op je blog terecht gekomen en dit is het eerste artikel dat ik van je lees, wat heb je een leuke schrijfstijl zeg! En dit is ook echt een heel leuk stukje geschiedenis =D

  • juli 15, 2016 / 21:35

   Ah, wat leuk om te horen! Geeft me weer motivatie om lekker te gaan schrijven, want eh.. blogdipje haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?