Nog een serietip! The Crown

The Crown

Wat komen er de laatste tijd veel goede series uit! Het is me nog niet helemaal duidelijk waar ik tijd ga vinden om al die afleveringen te zien, maar ach, mijn examens zijn toch pas in januari. Mijn huidige verslaving is The Crown, een Netflix Original over het leven van Queen Elizabeth II. Leuk feitje: dit is met een budget van ongeveer 110 miljoen dollar de duurste Netflix-serie tot nu toe.

Voor ik begon aan de serie wist ik eigenlijk vrij weinig van de huidige koningin van Groot-Brittannië. Oké, ze is redelijk oud en heeft een voorliefde voor kleine hondjes, maar meer kon ik je ook niet vertellen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat haar man, prins Philip, nog leeft. Of dat haar man überhaupt Philip heet. Niet dat ik nu een ware koningshuis-deskundige ben, maar ik kan wel een hoop namen uit de Windsor-monarchie opnoemen. Is misschien leuk op feestjes, ofzo.

Hoe dan ook, het verhaal van The Crown start in 1947, het jaar waarin (dan nog) prinses Elizabeth trouwt met Philip. Kort daarna sterft haar vader, waardoor ze als twenty-something al koningin van Groot-Brittannië wordt. Het eerste seizoen van de serie beslaat de eerste tien jaar van haar regeerperiode. En oh boy, ze had het niet makkelijk.

the-crown-2_mini

Waarom moeten we dit massaal gaan kijken?

De sets

Een kostuumdrama valt of staat met de aankleding. Hoe zien de sets eruit? Welke jurken worden er gedragen? Hoe zit het haar? Ik bedoel, dat soort dingen zijn belangrijk. Nu kan ik natuurlijk beargumenteren op welke manieren je dat enorme budget terugziet in de aankleding van de sets, maar volgens mij wordt dit al prima duidelijk op de foto’s. Kijk dan. Die bloemen! Die kerstboom! Die jurken! Al die kostuums voor figuranten! (Op de bovenste foto na zijn dit dus allemaal screenshots uit de serie. Niks aan opgesmukt dus. En kijk hoe móói het allemaal is!)

Het koninklijke koppel

Een goede romance maakt me heel blij. Vooral als een koppel even goed moeten vechten voor hun relatie. (Is dat cru? Misschien wel?) Elizabeth en Philip zijn hartstikke schattig samen – maar dan ook echt – al levert het hele koningin-zijn nogal wat spanningen op. Philip “degradeert” zo ongeveer van luitenant-ter-zee tot huisvader en is niet altijd even blij dat zijn hele leven totaal in het teken van Elizabeth staat. Maar hé, je moet wat overhebben voor de liefde. En ze zijn zo leuk!

the-crown-1_mini

Het is nog leerzaam ook

Ik vind geschiedenis hartstikke interessant, maar om nou voor mijn plezier hele Wikipedia-pagina’s over het Britse koninkrijk door te gaan spitten? Nee, bedankt. Geschiedenis in tv-serie-vorm is dus ideaal. Je hoeft je niet in te spannen, maar leert toch een hoop. Zo wist ik dus niet dat er een prins Philip was. Of dat de koning uit The King’s Speech Elizabeths vader is. Of dat er in Londen ooit zo’n dichte smog hing dat er serieus mensen stierven. Zo zie je maar weer: Netflix is hartstikke nuttig.

De cast

Als je een beetje bekend bent met de series van BBC, zie je een hoop bekende acteurs voorbijkomen. Eileen Atkins, Victoria Hamilton, Matt Smith – en nog een heel legioen aan bekende Britse acteurs. Ze zijn allemaal steen- en steengoed. De personages staan gewoon meteen. En dat zorgde er voor dat ik tijdens de eerste aflevering al met tranen in mijn ogen zat te kijken. Knap, want normaal duurt het wel even voor je goed en wel in een serie zit!

🎥🎥

Eigenlijk moet ik het gewoon zo stellen: hou je van Groot-Brittannië? Of van kostuumdrama’s? En in het bijzonder van Downton Abbey? Dan is The Crown absoluut jouw serie. En zelfs als je hier allemaal “nee” op hebt kunnen antwoorden, maar wel van mooie cinematografie, prachtige sets en integer drama houdt, is dit een prima serie om je tijd mee te “verdoen”. En het mooiste? Het staat dus gewoon op Netflix! Wel zo makkelijk.

 

 

 

 1. nov 10.2016 / 5:52 pm / Beantwoorden

  Nou bleek dat met die smog eigenlijk nog best mee te vallen, las ik laatst. Maar inderdaad, wat een geweldige serie! Grappig dat je Downton Abbey noemt, in de eerste paar afleveringen had ik echt het idee dat de halve cast van die serie er rondliep…!

 2. nov 11.2016 / 4:12 pm / Beantwoorden

  Hm.. Ik heb hier de laatste dagen zó veel over gehoord. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik vrijwel niks heb met kostuumdrama’s en ik ook niet van plan was om deze serie te gaan kijken. Maar je hebt met dit artikel toch wel mijn interesse opgewekt, misschien ga ik het toch maar een kans geven :)

 3. nov 14.2016 / 3:46 pm / Beantwoorden

  Deze ga ik binnenkort echt kijken, ben er zo onwijs benieuwd naar en het ziet er zo tof uit!

 4. nov 18.2016 / 9:03 pm / Beantwoorden

  Volgens mij is dit echt n leuke serie, want ik zie er steeds vaker wat over! :)

 5. nov 21.2016 / 4:41 pm / Beantwoorden

  Oh ik ben nog op zoek naar een nieuwe serie om samen met mijn vriend te kijken. Hopelijk vindt hij dit wat, want ik vind het in ieder geval erg goed klinken. Ben benieuwd!

  Liefs,
  Shalane

 6. nov 23.2016 / 8:34 pm / Beantwoorden

  Heb er goede verhalen over gehoord, alleen nog niet aan toegekomen…