RECENSIE: The Divergent Series – Allegiant

AllegiantLaat deze recensie alsjeblieft een wijze les zijn voor mijzelf en iedereen die ook wel eens recensies schrijft: wacht nooit een week met het schrijven van de recensie van de zoveelste film uit een YA-reeks. Man, wat heb ik moeten graven in mijn geheugen om ook nog maar iéts zinnigs over deze film te zeggen. Alhoewel, misschien zegt dat al wel genoeg..?

Aangezien ik de eerste tien minuten van de film volledig verloren was (Hebben ze districten? Zijn Tris en Four uit een doolhof ontsnapt? Facties, misschien?) is een kleine opfriscursus wellicht niet helemaal overbodig. Of nou ja, misschien ook niet: zoals in alle dystopische YA-verfilmingen is er in The Divergent Series een vreselijk politiek systeem dat niet werkt en is er een klein groepje mensen dat de puinhoop mag opruimen. Daarnaast is er ook altijd – maar dan ook echt altijd, ook als er op je geschoten wordt – de mogelijkheid voor een flinke, sexy zoenscène.

Twee films in één zin. BAM.

Allegiant

Het dystopische toekomstbeeld dat in Allegiant wordt geschetst is vrij vergezocht. Ik heb geen idee hoe het er in de boeken aan toe gaat, maar in de film is het alsof de schrijvers redelijk wanhopig waren en absoluut niet meer wisten wat ze nou nog moesten gaan verzinnen. Gevalletje brein-uit-en-kijken-maar, want het slaat nergens op. Memory tabs? Waarheidsserums? Persoonlijkheids-wis-serums? Rare experimenten vanuit de overheid? Sure, kom maar op. I can take it. Ik snap waar ze naar toe wilden werken, maar nee, dat is niet gelukt.

Ondanks dat ik het grootste deel van de film inmiddels al weer vergeten ben, zijn er zeker ook wel een aantal pluspunten te noemen.

Four | Allegiant

PLUSPUNT NUMMER 1: FOUR KRIJGT ENORM VEEL SCREENTIME

En dat bevalt me eigenlijk wel. Theo James is natuurlijk al een pluspunt op zich, maar Tris maakt de grootste rookie mistake of all (ze vertrouwt een oude man in een hyper-modern kantoor, *zucht*) en daardoor krijgt Four de kans om peinzend voor zich uit te staren en zich op te offeren voor the greater good. Hij maakt zich zorgen om Tris en strompelt ondertussen gewond en doorweekt door een verlaten landschap om de wereld te redden: helemaal prima. Four is De Perfecte Man™ en Theo James doet hem absoluut recht.

Nee serieus, hij zet Four écht goed mee. Om van zo’n rol in een film met zo’n bagger plot toch nog wat te maken, dat is niet niks.

Allegiant

PLUSPUNT NUMMER 2: CLUMSY CALEB

Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe jij het zou doen in zo’n dystopische wereld? Zou je boogschieten als Katniss? Zo nauwkeurig kunnen schieten als Four? Sinds ik Allegiant heb gezien, weet ik absoluut met wie ik me het meest identificeer: Caleb.

Caleb durft niks, voelt zich niet helemaal oké met een geweer in zijn handen, struikelt over molshopen en in de tijd dat Four de muur twee keer op en af rent en in de tussentijd ook nog een paar bommen uitschakelt, moet Caleb letterlijk omhoog gehesen worden. Dit zou zo ongeveer ook mijn lot zijn.

Miles Teller | Allegiant

PLUSPUNT NUMMER 3: MILES TELLER

Alles wat Miles Teller doet, is goud. Peter is een personage dat zo slecht is, maar op de een of andere manier toch iedereen’s favoriet is – en dan weet je dat je als acteur iets goed doet. Man, wat is Peter een briljante toevoeging aan de film(s). The Divergent Series heeft zijn sarcastische noot écht nodig.

The Fringe | Allegiant

PLUSPUNT NUMMER 4: EEN NIEUWE WERELD

De reden waarom ik dit soort films interessant vind? Omdat het een voorstelling is van onze toekomstige wereld. Oké, de kans dat het allemaal zo uit de hand loopt is klein, maar hij ís er. Het is gewoon heel interessant om er over na te denken, en om het verbeeld te zien in een film. En de wereld van Allegiant? Die is prachtig. De wereld is radio-actief, bestaat uit enkel gesteente en álles is rood: de grond, de lucht, de regen. Lijkt me niks, maar zo op een scherm? Helemaal prima.

WAT IK VERDER LEERDE VAN ALLEGIANT

Dit lijkt me een prima activiteit om op mijn bucketlist te zetten. Hoe cool is het om tegen een muur op te rennen?

Maar eh, misschien vraag je je af: is het het nog waard om €11,- voor een bioscoopkaartje neer te leggen? Nee joh, gewoon wachten tot Allegiant een keer op Netflix – of iets anders soortgelijks – komt te staan. Vermakelijk is het zeker, vooral als je er met negatieve verwachtingen in gaat, maar een duur bioscoopkaartje is de film niet waard.

 1. apr 11.2016 / 11:11 am / Beantwoorden

  Ik heb besloten te wachten tot volgend jaar wanneer beide films uit zijn en ik ze in één keer kan kijken :)

 2. apr 11.2016 / 2:33 pm / Beantwoorden

  Ik wacht wel even op dat ik hem kan downloaden

 3. apr 11.2016 / 6:01 pm / Beantwoorden

  Ik heb volgens mij nog nooit een film uit die serie gezien en ben dat denk ik ook niet echt van plan..!

 4. apr 13.2016 / 10:10 am / Beantwoorden

  Ik vond de eerste twee films veel leuker eerlijk gezegd. Heb ‘m in de bioscoop gezien en dat maakte het effect wel beter, maar de inhoud van de film was iets waar ik wel over teleurgesteld was. Er komt nog wel een part 2 had ik gelezen, dus hopelijk is die wat beter.

 5. apr 15.2016 / 9:29 am / Beantwoorden

  Ik vond Allegiant enorm tegenvallen, maar ik ben het wel met je eens dat Caleb en Miles Teller een hoop goedmaken ;) daarentegen ben ik persoonlijk niet zo’n fan van Four..

 6. apr 15.2016 / 9:16 pm / Beantwoorden

  Miles Teller was voor mij hét hoogtepunt van de film. Oké, en die douche scene van Four..

 7. apr 17.2016 / 12:06 am / Beantwoorden

  Pluspunt 1, 2 en 3 zijn echt fantastisch, haha.

  En inderdaad, het uitstellen van recensies werkt bij mij meestal ook averechts :S