RECENSIE: Belle

B-03923.NEFOh jongens, dit is toch een mooie film! Een tijdje geleden, toen ik mijn recensie voor Beyond the Lights schreef, ontdekte ik dat hoofdrolspeelster Gugu Matbha-Raw nog een andere goed ontvangen film op haar naam had staan: Belle. Ik vergat hem stiekem een beetje, tot ik de What To See At The Cinema voor deze maand in elkaar zette en de film opeens in het rijtje tegenkwam. Nederland ook weer met zijn late releasedata.. Of nou ja, in dit geval helemaal prima, want anders had ik de film waarschijnlijk nooit gezien – en dat zou dus echt echt echt heel zonde zijn geweest.

Dido Elizabeth Belle Lindsay (Gugu Mbatha-Raw) wordt geboren als de bastaarddochter van een Engelse officier en een Afrikaanse slaaf. Na haar moeders dood wordt ze opgevoed door haar aristocratische oom (Tom Wilkonson). Hij voedt haar op alsof ze zijn eigen kind is, ondanks de ingewikkelde plek die ze met haar donkere huid inneemt in de 18e-eeuwse society. Ze wordt opgevoed als een intelligente jonge vrouw op stand, maar wordt door haar gekleurde huid toch telkens als ‘de mindere’ beschouwd. Zoals ze zelf zegt: “How can I be too high of rank to dine with the servants, but too low of rank to dine with my own family?”

Wanneer Dido ouder wordt en de leeftijd bereikt om te trouwen, begint ze pas te realiseren wat haar huidskleur betekent voor haar toekomst. Dido is door haar afkomst ongeschikt om iemand van haar eigen klasse te trouwen. Beneden haar eigen klasse trouwen is echter ook geen plan, omdat ze wel beschikt over een ruime erfenis en haar positie door zo’n huwelijk alleen maar verslechterd. Ironisch genoeg heeft haar nichtje en beste vriendin juist géén inkomen, waardoor het ook voor haar moeilijk is om een geschikte partner te vinden.

B-03605.NEF

Daarbovenop doet Dido’s oom ook nog eens uitspraak over een omstreden zaak omtrent de slavernij. Vooral wanneer zijn student, de bevlogen John Davinier, Dido hier meer over verteld, begint ze in te zien hoe onrechtvaardig de samenleving is waarin ze leeft.

Er komen dus aardig wat thema’s voor in Belle: romantiek, racisme, rechtvaardigheid.. noem het maar op. Enerzijds heeft de film een hoog Jane Austen-gehalte met prachtige enscenering en kostuums (en daar hou ik dus echt van, absoluut geen minpunt), maar anderzijds graaft de film nét een klein beetje dieper door het issue van Dido’s afkomst.

Verder moet ik weer mijn liefde uiten voor Gugu Mbatha-Raw. Dido is een zeer gelaagd personage: ze is zelfverzekerd, maar maar vraagt zich aan de andere kant af waar ze thuishoort, waarbij een zekere onzekerheid komt kijken. Ze is ontzettend gracieus, maar neemt zich ook geen blad voor de mond. Gugu doet Dido echt ontzettend veel recht.

belle_58092646_st_5_s-high

Een kostuumdrama á la Jane Austen en de verschrikkingen van de slavenhandel.. een aparte combinatie, zo op het eerste gezicht, maar het is er zeker een die werkt.

Aanrader? Absoluut! Zeker als je in het algemeen wel van films à la Jane Austen houdt, maar het soms net een beetje te oppervlakkig vindt allemaal.
Tranen? Niet echt eigenlijk, ondanks dat het echt een mooie film was.
Lachen? Niet omdat het zo grappig was, maar wel omdat ik zo blij was met de afloop!
★★★★★

 1. jul 28.2015 / 2:45 pm / Beantwoorden

  Oeh nog nooit van gehoord! Ik heb Beyond the Lights laatst dus gezien op jouw aanraden, vond die ook heel goed! Wat speelt zij overtuigend :) Deze komt ook op het lijstje.

  • jul 28.2015 / 4:08 pm / Beantwoorden

   @Ysanne

   Jaaa ze is echt één van mijn favoriete actrices van dit moment!

 2. jul 29.2015 / 7:21 pm / Beantwoorden

  Klinkt best interessant! Zal ‘m maar weer ff opschrijven!

 3. aug 11.2015 / 1:13 pm / Beantwoorden

  Heb deze nog steeds niet gezien, maar m’n vrouw van ‘m erg goed.