RECENSIE: Captain America: Civil War

Marvel's Captain America: Civil War © Marvel 2016

En zo zat ik afgelopen vrijdagavond (vrijdagavond, wie verzint het?) wéér bij een superheldenfilm waarbij de helden in kwestie verantwoording moesten afleggen voor hun daden. Gewapend met een bak zoute popcorn, cola en een 3D-bril over mijn normale bril, betrad ik de zaal. En surprise surprise: ondanks dat de film pas om 21:50 begon, ik ben niét in slaap gevallen!

Dit keer zijn het The Avengers die maar eens goed moeten nadenken over de consequenties van hun daden. Want tja, het is heel leuk dat je De Grote Vijand uitschakelt door een wolkenkrabber op te blazen  – maar what about de mensen ín dat gebouw? Genoeg is genoeg, vindt de VN. Vanaf nu zullen Iron Man & Co. goedkeuring moeten vragen voor hun missies.

Iedereen is het er mee eens, op Captain America en een paar bondgenoten na. Waarom? No one knows, want volgens mij is dit méér dan redelijk voorstel.

Goed, tegelijkertijd loopt er nog een tweede – niet minder belangrijke – verhaallijn waarin Captain’s BF Bucky wordt gehersenspoeld en opdraait voor allerlei misdaden. De VN/FBI/CHF (nee, oké, nu noem ik willekeurige namen) wil hem achter slot en grendel; Captain America overduidelijk niet.

Marvel's Captain America: Civil War © Marvel 2016

Verder zijn er nog een aantal subplots die niet heel interessant of noodzakelijk zijn. Maar wat wil je ook in een film met twee (drie? vier?) hoofdpersonages en nog een elftal aan personages die ook mee mogen doen? Op zich had het allemaal nog veel dramatischer kunnen zijn, maar kom op: het komt maar zéér zelden voor dat een film profiteert van meerdere kleine verhaallijnen. Meestal is het juist zo dat het verhaal dan aan diepte verliest, en dat is precies wat hier ook gebeurt.

Het hele “Team Iron Man vs. Team Captain”-gevecht bijvoorbeeld? Dat viel letterlijk in het water. Iedereen roept maar dat dit zo’n emotioneel gevecht was, maar.. nee. Oké, het zag er allemaal goed uit, maar dit hele gevecht – het hoogtepunt van de film – voelde vrij overbodig. Ik bedoel, ze hadden écht wel betere dingen te doen. En zelfs al hadden ze alle tijd van de wereld gehad: het blijven buddies, die doen elkaar echt niks serieus aan. Tja, dan is de spanning en de emotie er snel van af hè?

Marvel's Captain America: Civil War © Marvel 2016

Trouwens, hoe leuk zijn de ren-gezichten op deze foto?

Als ik me dan toch al op glad ijs begeef met een negatieve recensie, ga ik ook nog even de volgende opmerking maken: de showdown tussen Batman en Superman maakte toch net even iets meer indruk. Ik ga me alvast verstoppen in een donker hoekje, haha.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee hoor. Ik heb me op zich wel vermaakt met Civil War. Maar of dat nou een duur bioscoopkaartje waard is? Ik bedoel, ik vermaak me ook prima  met 24Kitchen. Marvel-fans zullen vast prima uit de voeten kunnen met deze film, maar eigenlijk voel ik er gewoon heel weinig bij. Hij was niet goed, niet slecht, niet vernieuwend, en drie minuten nadat ik de zaal uitliep, was ik hem alweer vergeten. Alhoewel: die scène waarin Captain America een helikopter probeerde tegen te houden was best indrukwekkend.

Oké, wat mij betreft is de film een kaartje van €5,00 op de dinsdagmiddag waard. Maar meer ook niet.

Oh, en Marvel, alsjeblieft. Eén bij-de-hand personage is genoeg. Ik kan Ant-Man en Spiderman absoluut niet in één film verdragen. Thanks.

♥♥♥

 1. mei 3.2016 / 9:10 am / Beantwoorden

  Wel heel negatief hoor! Deel je mening ook niet :) Ieder zijn ding he.

 2. mei 3.2016 / 11:09 am / Beantwoorden

  Haha een kaartje op de dinsdagmiddag it is!

 3. mei 3.2016 / 11:10 am / Beantwoorden

  De oorspronkelijke Civil War-verhaallijn in de comics, waar de film slechts stukjes van leent, laat de kloof tussen de beide teams veel beter uit de verf komen. Stark wil een verlengde worden van wat kort gezegd een politiemacht is, maar dan met superhelden, maar wel gestuurd door de regering. In de strips komt dit door dat er een basisschool (per ongeluk) wordt opgeblazen tijdens een missie, met honderden dode kinderen tot gevolg. Dat alleen al legt de druk meer op de personages dan een zwevende stad ergens in een oost-Europees land waar niemand echt iets om geeft, zoals gebeurde in Avengers 2. Kort gezegd: Cap is tegen registratie omdat het, in zijn ogen, feitelijk hetzelfde als een zwarte J in je paspoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je verliest een deel van je vrijheid, je bent kwetsbaarder voor vijanden, want die weten waar je woont, je alter-ego als je die hebt, etc. Het interessante is, dat er niet eens echt een ‘gelijk’ of ‘ongelijk’ is.

  • mei 3.2016 / 9:42 pm / Beantwoorden

   @Daan

   Ahhhh kijk, dat had ik dus écht niet allemaal uit de film gehaald. Klinkt zo allemaal een stuk logischer, vooral Captain America’s motivatie. Sowieso interessant om te weten, thanks!

 4. mei 3.2016 / 11:57 am / Beantwoorden

  Verrassend genoeg ben ik het wel met je eens. Het had inderdaad vele subplots die mij ook uit de film hielden. Het gevecht tussen superhelden was erg tof om te zien en de beginactiescene was ook leuk, maar dat was het eigenlijk wel. Veel te lang. Captain was volgens mij ertegen vanwege de gebeurtenissen uit The Winter Soldier. Het laatste gevecht tussen Iron Man, Captain en Winter Soldier was wel emotioneel geladen, maar dan niet bijzonder vet ofzo. De introductie van Black Panther had ik in eerste instantie niet door, maar Spider-Man voelde echt als een snel ingevoerd stukje. Meer focus had de film goed gedaan.

  • mei 3.2016 / 9:44 pm / Beantwoorden

   @Wilco Born

   Pfieuw, voelt fijn om niet de enige te zijn! Ben het overigens ook helemaal met je eens – en ik denk dat ik The Winter Soldier nog maar eens opnieuw moet kijken.

 5. mei 3.2016 / 7:01 pm / Beantwoorden

  Wow, redelijk negatief. Het gevecht op het vliegveld vond je ook niets?

  Zelf vond ik juist Spiderman en Antman redelijke hoogtepunten :)

  • mei 3.2016 / 9:40 pm / Beantwoorden

   @Nostra

   Ze zorgden wel voor een komische noot, dat moet ik toegeven haha. Maar ik weet niet, het zat allemaal prima in elkaar en zag er enorm mooi uit, maar meer kan ik er ook niet van maken. Misschien omdat ik niet alle Marvel-films heb gezien en er dus iets minder ‘in’ zit? Ik weet het ook niet! (:

 6. mei 3.2016 / 8:52 pm / Beantwoorden

  Het jammere is dat ik de grote Marvelfilms ook steeds minder begin te vinden, maar nog wel Agents of Shield fanatiek volg. Daar zit tenminste een fatsoenlijk plot is, maar om dat te kunnen snappen moet je eigenlijk wel de films blijven kijken :P

  • mei 3.2016 / 9:39 pm / Beantwoorden

   @Karlijn

   Ja, en series als Daredevil en Jessica Jones vind ik ook écht geweldig – en dat is ook van Marvel haha.

 7. mei 4.2016 / 7:47 am / Beantwoorden

  Ik ben wel benieuwd naar deze film!

 8. mei 5.2016 / 1:37 pm / Beantwoorden

  Nu word ik wel heel nieuwsgierig naar de film haha.

 9. mei 6.2016 / 10:57 am / Beantwoorden

  Het is fascinerend om te zien dat de mening tussen alle bloggers onderling heel erg uiteenloopt :). Ik heb gisteren de film gezien en ik moet zeggen dat ik hem juist een stuk beter vond dan verwacht! Ik vond de eerste Avengers film vooral veel inhoudsloze geweldscenes hebben, maar in deze film had het geweld ook echt een nut!