RECENSIE: Deadpool

Deadpool - Ryan Reynolds © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All rights reserved.  Not for sale or duplication.

Oh man, als er één film was waar ik ab-so-luut niet naar uit keek, dan was het Deadpool wel. Superheldenfilms weet ik tegenwoordig steeds beter te waarderen, maar Deadpool is toch wel even een superheldenfilm op een ander niveau – en niet per se een beter niveau. Want, jongens, als ik ergens niet tegen kan, is het wel een film waar dick jockes een hoofdrol spelen.

Maar goed, het vriendje wilde de film toch zien en met een avondje schransen bij Happy Italy als tegenbod, chanteerde hij me in een avondje anti-superheld kijken.

Deadpool is inderdaad nogal een anti-held. Hij heeft niet zoveel met het hele “let’s save the world” en gebruikt zijn superkrachten vooral wanneer het hem zelf uitkomt. Nu ik er over na denk is het wel grappig: Deadpool probeert een parodie te zijn op superheldenfilms, maar is qua plot  zelf ook één groot cliché. Een protagonist met een trauma/moeilijk verleden? Check. Grote liefde die door de bad guy van hem wordt afgenomen? Check. Een grote behoefte naar wraak? Check! Ik bedoel, prima hoor, it does the job, maar een beetje ironisch is het wel.

Deadpool - Ryan Reynolds, Morena Baccarin © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All rights reserved.  Not for sale or duplication.

Maar goed, het leuke van Deadpool zit dan ook niet in het plot, maar in het personage zelf. Deadpool (Ryan Reynolds) is sarcastisch en sadistisch, neemt zichzelf allesbehalve serieus, bekritiseerd andere superhelden (vooral de X-Men) aan de lopende band en refereert continu aan de populaire cultuur. Ook Ryan Reynolds zelf is niet veilig voor de zelfspot van Deadpool, iets wat ik op zich wel kon waarderen. Je moet absoluut beschikken over een goede dosis basiskennis (of over een vriendje die je last-minute inlicht over de connecties tussen de verschillende filmstudio’s) om deze grappen te snappen, maar ze zijn ook wel echt heel grappig.

Snap je deze verwijzingen niet? Dan blijft er helaas een stuk minder over van de film. Grappen over masturbatie, cocaïne en eenhoorns zijn leuk tot op een zekere hoogte, maar op een gegeven moment heb ik het er altijd wel mee gehad. Bij Deadpool heb ik echter maar een paar keer met mijn ogen hoeven rollen. De humor is grof, maar omdat de humor hier en daar ook niet helemaal voor de hand ligt, kon ik het allemaal wel hebben.

Deadpool - Ryan Reynolds © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All rights reserved.  Not for sale or duplication.

Ik moet zeggen dat de film me allesbehalve mee viel. Je zal deze film niet in mijn favorietenlijstje tegenkomen, absoluut niet, maar ik kon de film op zich wel waarderen voor wat het is. Deadpool is absoluut de moeite waard als je jezelf een beetje thuis voelt in het superheldenwereldje, maar heb je daar helemaal niks mee? Dan sla je Deadpool  gerust over – tenzij je nog steeds moet gniffelen als je het woord “dick” hoort.

♥♥♥♥♥

 1. feb 14.2016 / 8:27 pm / Beantwoorden

  Kan je gevoelens helemaal begrijpen. Zelf vond ik het echt fantastisch, bij mij maakt deze wel een grote kans voor een plek in m’n top 10 2016.

 2. feb 15.2016 / 11:47 am / Beantwoorden

  Ah ja ik HOOPTE al dat je deze zou gaan reviewen. Mij lijkt’ie zó kut (en ik ben groot fan van Ryan dus…). Fijn dat hij toch nog meeviel, maar blijft een film die ik (áls ik ‘m ga kijken) thuis op de bank ga kijken.

 3. feb 15.2016 / 4:25 pm / Beantwoorden

  Ik heb hem toevallig gister gezien, ook mede door mijn vriend. Ik vond het echt een bagger film haha, dit is oo echt niet iets wat ik normaal gesproken zou kijken.

 4. feb 17.2016 / 3:23 pm / Beantwoorden

  Goh.
  Ik vond Deadpool een hilarische film, waar ik mijn gozer mee naar toe heb genomen. Ik denk dat het er maar net aan ligt wat je leuk vind. Dick jokes, altijd leuk. Ik kan daar wel om lachen inderdaad. Maar ook om de opmerking over Carinthian Leather in de auto. Of het Australische accent als Deadpool het heeft over Wolverine. Sorry: ”Poolverine”.
  Echt van genoten, en ik ga hem zeker nog vaker bekijken. En ik was helemaal geen fan van Reynolds. Maar hij is gemaakt om Deadpool te spelen.
  … Eigenlijk wel grappig, De laatste film die ik zo leuk vond was … Ferris Bueller :) awww.

 5. feb 17.2016 / 9:58 pm / Beantwoorden

  Ik was echt verbaasd toen ik zag dat je toch naar Deadpool was geweest! Jammer dat je er niet zo van hebt kunnen genieten. Ik vond het echt een top film. :)

 6. feb 18.2016 / 9:07 pm / Beantwoorden

  Als ik op de trailers af ga lijkt het me echt een geniale film.

 7. feb 19.2016 / 8:56 pm / Beantwoorden

  Wel grappig om te lezen dat je regelmatig naar films gaat die niet helemaal je ding zijn :) Maar goed, leuk dat je het in ieder geval een kans geeft. En mooi om te lezen dat je toch gematigd positief bent over Deadpool. Ik heb er enorm van genoten!