RECENSIE: Me Before You

Me Before YouTranen met tuiten huilde ik toen ik Me Before You een aantal weken geleden in één middag uitlas. Voor de film had ik dan ook al wekenlang een stapel zakdoekjes klaarliggen. Of ik die nodig had? Ab-so-luut.

Me Before You. Ik durf er haast honderd euro om te verwedden dat iedere jonge vrouw tussen de 17 en 25 van dit boek heeft gehoord. Een ware YA-hype is het, ik zeg het je. In het verhaal volgen we Louisa Clark, een vrolijke jongedame die de meest rare kledingcombinaties uitzoekt en ongelooflijk enthousiast beweegt met haar wenkbrauwen. Ze krijgt een baantje als.. eh ja.. als wat eigenlijk? Het komt er op neer dat ze Will – een vrij jonge man die door een ongeluk tot aan zijn nek verlamd is – een beetje moet opvrolijken.

Will heeft trouwens lang haar en een baard en moet overduidelijk een beetje afschrikwekkend zijn, maar hij wordt gespeeld door Sam Claflin dus is nog altijd superknap. Het blijft een romcom, hè?

Me Before You

Oh, oh, oh. Wie zouden er toch verliefd op elkaar worden?

Natuurlijk zijn er de nodige complicaties. Will wil namelijk helemaal niet meer leven, en hij zit al helemaal niet te wachten op een meisje met vlindertjes in haar haren en bloemetjesschoenen aan haar voeten dat dagelijks thee voor hem komt zetten. Maar goed, de twee raken op elkaar gesteld, en zodra Lou zijn plannen ontdekt, doet ze er alles aan om hem van gedachten te veranderen.

Met andere woorden: dit is Intouchables (je weet wel, die arthouse-hit van een aantal jaar geleden) met een Nicholas Sparks-sausje.

Will wil dus dood. Waarom precies? Dat weten we niet. Ik kan me heus wel voorstellen waarom, daar niet van, maar het komt totaal naar voren in de film. Er wordt tussen neus en lippen door verteld dat Will veel pijn heeft, maar dit zien we nergens. Alles is heel mooi, heel netjes – zelfs als Will doodziek op bed ligt ziet hij er mooi uit – en daarom komt het hele “ik wil niet meer leven” gewoon niet goed over. Het blijft oppervlakkig. Heel jammer.

Me Before YouAls ik terugdenk aan het boek, was Will ook echt vrij verbitterd – in de film is hij enkel lichtelijk sarcastisch. Sam Claflin zet daarentegen wel een mooi personage neer. Er wordt hem niet veel aangereikt, maar ik zag wel hoe machteloos zijn personage zich voelde, en dat was mooi. Emilia Clarke vond ik een beetje tegenvallen, maar ik weet niet helemaal of dat nou komt omdat ik haar niet zo goed vond in de rol, of omdat ik Lou gewoon een enorm irritant personage vindt. Als ik er toch één ding over mag zeggen: wat was er aan de hand met haar wenkbrauwen? Waarom gingen ze zo vaak op en neer? Wat gebeurde daar?!

Ik had gehoopt dat de film heel goed zou zijn, maar weet je? Ik had er eigenlijk ook niet meer van verwacht. Me Before You is een redelijk oppervlakkige film die je makkelijk wegkijkt en nergens te ongemakkelijk wordt. Lekker zoet met een kuteinde waar je even goed om kunt huilen – precies wat je ervan verwacht.

♥♥♥♥♥

 

 

 1. jun 27.2016 / 9:24 pm / Beantwoorden

  Ik heb hem al 2x gezien en de tweede keer snap je beter waarom Will niet meer wil leven.
  Ik vind de muziek bij de film echt super goed en het past heel goed bij het verhaal.
  Ik heb dubbel gelegen om die wenkbrauwen haha. Het is zo sprekend dat het wel moet opvallen.

 2. jun 27.2016 / 9:44 pm / Beantwoorden

  Ik vind het altijd riskant om vlak voordat je naar de boekverfilming gaat het bronmateriaal door te nemen. Vrijwel niets is beter dan de eigen verbeelding zou ik zeggen.

  Dit lijkt me een typische chickflick maar ik ben er ook wel voor te porren. Hoef er alleen niet voor naar de bios te rennen.

  • jun 29.2016 / 6:06 pm / Beantwoorden

   @Riinyosa81

   Het rare was dat dat voor mij helemaal geen probleem was – ze hebben de wereld uit het boek écht heel goed gerealiseerd. Maar ja, filmtechnisch scheelde er toch nog wel het een en ander aan..

 3. jun 28.2016 / 10:38 am / Beantwoorden

  Haha die wenkbrauwen vielen mij ook al op!

  Het boek had veel meer diepgang, dat miste ik een beetje in de film, al die redenen erachter zeg maar. Maar heb zeker genoten van de film.

 4. jun 28.2016 / 7:51 pm / Beantwoorden

  Niet een film die ik meteen hoef te zien, maar gezien de twee oudste dochters zal ik hier wel aan moeten geloven als op VOD uit is :)

 5. jun 28.2016 / 7:58 pm / Beantwoorden

  Ik vond dit een ideale film om eens alleen te gaan bekijken. Lekker een middagvoorstelling op de achterste rij met een zakje nacho’s en tissues ;)

 6. jun 28.2016 / 8:46 pm / Beantwoorden

  Ik was in de bib op zoek naar dit boek en opeens las ik dus het de samenvatting van het vervolg van deze film. Echt dom, waardoor ik nu dus het einde al ken :(

  • jun 29.2016 / 6:05 pm / Beantwoorden

   @Lauren

   Ahhh wat stom! Denk dat het alsnog een mooi verhaal is om te lezen/zien, hoor!

 7. jul 12.2016 / 7:15 pm / Beantwoorden

  Ik vond ‘m ook mooi, maar minder diepgaand dan het boek inderdaad!