RECENSIE: Money Monster

Money Monster Headerr

Money Monster is een film die ik normaal gesproken totaal aan me voorbij zou laten gaan. Misschien dat ik hem ooit een keer op televisie zou zien. Heel misschien. Maar goed, toen hoorde ik dat Caitrona Balfe – Claire in Outlander – een rolletje in de film had en zat ik zondagmiddag alsnog in de bioscoop. Zo gaan die dingen.

In Money Monster speelt George Clooney een bloed-irritante presentator van een financiële televisieshow. Dat genre bestaat in Nederland niet – godzijdank – maar in Amerika zijn dit soort talkshows met tips over aandelen en andere dingen waar ik geen fluit van snap blijkbaar een ding.

Dan is er Jack O’Connell die als “gewone man” 60.000 dollar verliest door een tip van Clooney. Hij laat het er niet bij zitten en gijzelt Clooney live op televisie. Hij wil weten hoe het kan dat een bedrijf opeens 800 miljoen dollar kwijt kan zijn. (Echt, vraag me er het fijne niet van, economie is niet bepaald mijn ding).

En dan is er nog Julia Roberts als regisseur. Niet van de film, maar van het fictieve televisieprogramma. Dat je het even weet. Zij krijgt dus te maken met een gijzeling op live tv – en dat is redelijk stressvol.

Money Monster

THE GOOD

Wat ik heel fijn vond aan Money Monster is dat er niet zozeer een “good guy” en een “bad guy” zijn. Dit is zo’n film waarbij je uiteindelijk root voor het personage dat eigenlijk de slechterik hoort te zijn. Het helpt natuurlijk ook enorm dat zowel Clooney als O’Connell hun personages heel geloofwaardig neerzetten – en dat de personages  goed zijn geschreven. Oké, ze maken in twee uur wel een hele grote transformatie door, maar à la, dat nemen we voor lief.

Ook heel leuk: je krijgt in het begin een heel leuk kijkje achter de schermen bij een televisieprogramma. Die enorme hectiek is ook meteen de reden dat ik nooit bij een televisieprogramma zou willen werken – maar leuk om te zien is het wel.

Verder was de film ook wel grappig. Hier en daar. Kan ik toch wel altijd waarderen in een actiefilm.

THE MEH

Ja, het is toch allemaal wel flink voorspelbaar. Normaal gesproken vind ik dat niet zo heel erg, maar in een actiefilm wil je toch een zekere mate van spanning voelen. Dat gaat gewoon niet zo goed als je de film precies zo verloopt als jij dat in je hoofd hebt. Ik zat dus niet bepaald op het puntje van mijn stoel.

En dan is er nog Julia Roberts. Toch een grote naam waar je best iets van mag verwachten, of niet? Aan Money Monster voegde ze niet echt iets toe. Ze deed het prima, maar.. nee, het had ook een willekeurige andere Hollywood-ster kunnen zijn.

George Clooney

THE BAD

Die show. Mijn god, wat een verschrikking. Ik had van ellende ook een pistool de studio in gesmokkeld als dat zou betekenen dat ik dat televisieprogramma nooit meer hoefde te zien – daar hoef ik geen $60.000 voor te verliezen.

Verder is het einde wel echt heel vergezocht. Daar ga ik niet te veel over zeggen, maar kom op, het televisieprogramma had opeens wel heel veel in handen. Zo machtig is de redactie van een televisieprogramma nou ook weer niet.

♥♥♥♥♥

Op zich is deze film prima. Maar wil je de bioscoopzaal uitlopen en denken: “dit was een prima film?” Nee, van een film verwacht je toch wel net iets meer. Leuke film om over een jaar of twee op NET5 te zien, maar geen film waarvoor je naar de bioscoop moet rennen.

 

 

 1. mei 18.2016 / 5:14 pm / Beantwoorden

  Jammer dat hij dan toch wat tegenvalt. Gezien het feit dat Clooney er inspeelt ben ik toch wel erg benieuwd, maar denk dat ik geduldig wacht tot hij op VOD beschikbaar is.

 2. mei 18.2016 / 10:28 pm / Beantwoorden

  Het bestaat hier wel, volgens mij. Business Class van Harry Mens komt er dicht in de buurt.
  Maar op de schaal van Amerikaanse financiële programma’s valt dat nog wel mee, denk ik!

 3. mei 20.2016 / 6:44 pm / Beantwoorden

  Zie Clooney altijd wel graag aan het werk en dat is voor mij al reden genoeg om hem te gaan kijken. Misschien niet in de bios maar zeker wel op VOD

 4. mei 20.2016 / 9:29 pm / Beantwoorden

  Dan laat ik hem nog even liggen.