RECENSIE: Room

RoomEigenlijk wil ik je helemaal niets vertellen over deze film. Eigenlijk moet je hem gewoon gaan zien – zonder ook maar één recensie te hebben gelezen. Want wauw, wat is Room mooi. Dat ik niet de enige ben die zo denkt, bewijzen de ongeveer 75 awards wel. Brie Larson won een Academy Award voor haar rol in deze film en de 9-jarige Jacob Tremblay had naar mijn mening ook genomineerd moeten zijn. Man, hij had het Leonardo nog moeilijk kunnen maken! 

Wat ik eigenlijk wil zeggen: ieder woord dat je over deze film leest, geeft al te veel weg en zal misschien een beetje afdoen aan de film. Gewoon gaan zien dus, you can thank me later.

Maar, omdat dit anders een vrij waardeloze blogpost zou zijn, ga ik er toch een stukje over schrijven. Ik heb hem zo spoiler-vrij gehouden als ik kon!

Room gaat over Jack. Hij is 5 jaar oud en weet niet beter dan dat de kleine kamer waarin hij samen met zijn moeder “woont” de hele wereld is. Er is 9 vierkante meter, een afgesloten deur, een bed, een badkuip, een toilet zonder deksel, een dakraam, een TV en een man, Old Nick, die iedere avond langskomt. Zo kent Jack de wereld.

Room 2

Voor de kijker is het al vrij snel duidelijk dat Ma en Jack gevangen worden gehouden. Jack heeft echter geen idee. Hij weet niet dat er een hele wereld is aan de andere kant van de deur. Ma probeert hem zo normaal mogelijk op te voeden – en dit doet ze door te doen alsof de situatie waarin ze verkeren de normaalste zaak van de wereld is. En Jack? Jack houdt van room, zoals hij de kamer liefkozend noemt. Hij weet niet beter.

Er komt echter een moment waarop Ma Jack moet vertellen dat er méér is. Een wereld vol mensen en honden en bladeren en glas en bomen. Maar hoe leg je dit uit aan een kind dat nog nooit direct zonlicht heeft gevoeld?

Room is zo’n typische film die je emoties alle kanten op slingert. Het gaat van “o nee wat zielig” en “o god ik hoop dat ‘ie het haalt” tot “o jeetje wat aandoenlijk” en weer terug naar “o nee, zo zielig”. De film is ontzettend sneu, enorm zenuwslopend en tegelijkertijd heel hartverwarmend. Sommige scènes zijn zo fragiel dat ik me niet kan voorstellen dat zelfs de grootste macho geen brok in zijn keel zou krijgen.

Room 3

Dit is absoluut een film die valt of staat bij het acteerwerk – en man, wat doen Brie Larson en Jacob Tremblay het goed. Er is geen enkel moment dat je twijfelt aan Ma’s liefde voor Jack, ondanks de moeilijke keuzes die ze soms moet maken. Haar zoon is haar enige hoop, maar andersom is Ma ook letterlijk de enige persoon in Jacks leven.

Omdat het verhaal vanuit Jack wordt verteld, wordt het eigenlijk nergens té dramatisch. Jack houdt van room; het is de plek die hij als veilig ervaart. Het is pas wanneer hij room moet verlaten, dat het voor hem echt lastig wordt.

Room is wat mij betreft de beste film die ik dit jaar heb gezien. Echt, gaat dat zien.

 1. mrt 8.2016 / 12:53 pm / Beantwoorden

  Naar deze film ben ik nu wel heel erg benieuwd

 2. mrt 8.2016 / 3:07 pm / Beantwoorden

  Helemaal mee eens dat dit er eentje is die je moet kijken zonder er iets van te weten. Dat was bij mij het geval en dan ben je echt benieuwd wat er gaat gebeuren en leef je met de karakters mee. Terecht dat deze film zo in de prijzen is gevallen.

 3. mrt 8.2016 / 9:12 pm / Beantwoorden

  Deze wil ik ook dolgraag zien en ondanks dat deze film ook scoorde bij de Oscars heeft Pathe in al haar wijsheid besloten om deze film niet in roulatie te laten gaan…. Ik snap er niets van.

  • mrt 9.2016 / 10:30 am / Beantwoorden

   @Riinyosa81

   Hier hetzelfde: Vue draait hem ook niet. In heel Limburg speelde alleen het filmhuis in Maastricht hem – echt heel raar.

 4. mrt 9.2016 / 7:22 am / Beantwoorden

  De film heeft mij geen moment geraakt! En ik kan een goed drama echt wel waarderen. Naar mijn mening zwaar overrated hoewel Jacob Tremblay zijn rol meer dan uitstekend speelt.

 5. mrt 9.2016 / 9:31 am / Beantwoorden

  Ik heb het boek een aantal jaar terug gelezen en toen ik zag dat het verfilmd werd kon ik echt niet wachten! Ik heb hem voor alsnog niet gezien, maar daar komt binnenkort hopelijk verandering in. Ik word nooit snel aangegrepen door een boek, maar dit boek is wel zó verdomd goed en zo te horen de film ook. Ik kan niet wachten!

 6. mrt 16.2016 / 10:09 pm / Beantwoorden

  Geweldig mooie film, inderdaad!