RECENSIE: Spotlight

Spotlight
Eigenlijk had ik Spotlight al lang moeten recenseren, maar op de een of andere manier kwam het er maar niet van. Maar goed, je moet haast wel als de film opeens (of nou ja, niet eens opeens eigenlijk) een Oscar wint, of niet? Dus: een recensie! Is het waard om twee uur van je leven te spenderen aan deze film? En dan negeren – for this review’s sake – even het waarde-oordeel dat een Oscar voor Beste Film met zich meedraagt, oké?

Deze film is nogal revolutionair. In de Verenigde Staten in ieder geval. Ik bedoel, een film over kindermisbruik binnen de Katholieke Kerk is in Amerika – het land waar God echt heilig is (pun intended) – een film waarvan de makers er niet met vijf Hail Mary’s mee wegkomen.

Spotlight gaat over het team van onderzoeksjournalisten van The Boston Globe dat onderzoek doet naar seksueel misbruik in de Katholieke Kerk. Eerst focussen ze zich op de aanklacht tegen één priester, maar al gauw komt het team er achter dat het probleem veel en veel groter is. En het ergste? De Kerk veegde het schandaal niet alleen netjes onder het tapijt, maar nam de priesters in kwestie nog in bescherming ook.

Spotlight 3

Al is het natuurlijk niet niks wat het Spotlight-team ontdekt. Zelf kende ik het verhaal al een beetje, maar tijdens het kijken van de film viel ik van de één in de andere verbazing. Het is ongelooflijk hoe de Kerk destijds (en nu misschien ook nog wel?) de totale samenleving in zijn greep had en hoe ze gewoon weg kwamen met dit soort dingen. Aan het eind van de film is er een stukje tekst te lezen – en wat daar staat, slaat echt alles.

Dit klinkt als een film die zich prima dient voor Enorm Dramatische Scènes, maar dat valt eigenlijk heel erg mee. We volgen de journalisten vooral in hun onderzoek. Feiten zijn belangrijk, net zoals objectiviteit. Dit zie je dan ook enorm goed terug in de stijl van de film: hij is vrij netjes en integer. Precies wat je van een film over journalistiek verwacht eigenlijk. Aan de ene kant is dit heel sterk, want het was heel makkelijk geweest om de Kerk als de Evil Guy neer te zetten, maar aan de andere kant voelt de film soms wat vlak en kwam hij absoluut niet zo hard aan als ik had verwacht. Stiekem vond ik hem een beetje underwhelming.

Ik weet niet of ik deze film zelf een Oscar voor Beste Film had gegeven. Hoewel de cast het heel prima doet en het verhaal op zich best aangrijpend is, deed de film me gewoon niet zo veel als hij had moeten doen. En tja, het is nou ook weer geen revolutionaire zin in het woord van cinematografie.

Spotlight

Ik had enorm hoge verwachtingen van deze film, en tja, dan valt een film nou eenmaal sneller tegen. Ik had gewoon gehoopt dat ‘ie iets meer indruk zou maken, dat ik zo’n typisch “jezus, wat is de wereld een gemene plaats”-gevoel zou krijgen. Dat doet Spotlight net iets te weinig.

Aanrader? Misschien had ik hem beter gevonden als ik helemaal niets van de film had geweten, ik weet het niet. Alsnog zeker een film die je moet gaan zien, maar het heeft  geen haast.
Tranen? Nee, daar is het niet de film voor.
Lachen? Daar is het ook absoluut niet de film voor.
Trailer: x
★★★★★

 

 

 1. mrt 4.2016 / 9:39 am / Beantwoorden

  Ik heb de film in de Sneakpreview gezien (en wist er dus niets van), dan is het verhaal best wel vaag. Uiteindelijk werd het wel duidelijk, maar ik stond echt op het punt om elk moment weg te lopen. Wat onwijs saai. Naar mijn mening zijn er andere films die de Oscar verdiend hadden. Sorry voor mijn negatieve reactie, haha.

  • mrt 4.2016 / 2:13 pm / Beantwoorden

   @Ariane Kuijt

   Haha geen probleem, ben het er best mee eens! Als je helemaal niet weet waar je aan begint, lijkt het me ook een film die eindeloos lang duurt.

 2. mrt 4.2016 / 9:43 am / Beantwoorden

  Vond het een film die goed liet zien hoe goede journalistiek er uitziet. Daarnaast is het natuurlijk een erg heftig onderwerp en bijna onvoorstelbaar op welke schaal dit gebeurde….

 3. mrt 4.2016 / 10:08 pm / Beantwoorden

  Michael Keaton is on a roll sinds Birdman. Nice.

 4. mrt 7.2016 / 2:42 pm / Beantwoorden

  Spotlight is wel een beetje de All the President’s Men van deze generatie. Mooie film, een beetje overgewaardeerd maar erg mooi om het belang van onderzoeksjournalistiek naar voren te zien komen.