RECENSIE: The Danish Girl

The Danish Girl

Er zijn ieder jaar een aantal films die ik echt heel graag wil zien. Voor 2016 was Tom Hooper’s The Danish Girl hier absoluut één van. Deze regisseur maakte ooit The King’s Speech en dat is tot op de dag van vandaag één van mijn favoriete films (en oké, later maakte hij het iets minder geslaagde Les Misèrables, maar zelfs die film was visueel prachtig). Dus, toen The Danish Girl deze week uitkwam, sleurde ik vriendlief meteen mee naar de bioscoop.

Dat zal hem leren, na al die superheldenfilms waar ik mee naar toe moet.

The Danish Girl 2

The Danish Girl speelt zich af in Kopenhagen,1926. Gerda en Einar Wegener zijn gelukkig getrouwd en schilderen allebei, al is Einar nét een beetje succesvoller. Wanneer Gerda’s model op een dag niet komt opdagen, hult ze Einar in vrouwenkleding – en BAM – Einar realiseert zich opeens dat hij zich helemaal niet fijn voelt in zijn mannenlichaam.

Vanaf dit moment probeert Einar dit gevoel, dat hij altijd al heeft gehad, een plaats te geven. Aanvankelijk is het voor beiden een spel: Gerda neemt Einar als “Lili” mee naar een feest en schildert haar, wat haar nog succes oplevert ook. Maar, al gauw realiseren zowel Einar als Gerda dat juist Einar de vermomming is. Lili is écht – en het liefst zou Einar altijd Lili zijn. Dit drukt een aardige stempel op het huwelijk van de twee, om het maar even zacht uit te drukken.

The Danish Girl 8

Wat ik heel mooi vind aan dit verhaal, is dat Gerda eigenlijk heel begripvol is. Ik bedoel, dit verhaal speelt zich af in 1926, een tijd waarin het woord transgender überhaupt nog niet bestond. Ik vond het echt ongelooflijk hoe Gerda haar eigen geluk aan de kant zet om er voor Einar/Lili te zijn. Desondanks wordt het ook haar wel eens te veel. De scène waarin ze aan Lili vraagt of ze alsjeblieft Einar even kan halen omdat ze hem écht nodig heeft brak zo’n beetje mijn hart. Alicia Vikander speelt haar rol dan ook ont-zet-tend goed.

Einars kant van het verhaal wordt net iets minder goed uitgewerkt. Het is ook een complex karakter, maar dat mag geen excuus zijn. Sommige keuzes van Lili snapte ik bijvoorbeeld niet helemaal. Waarom viel Lili opeens op mannen? En waarom verdween Einars liefde voor Gerda wanneer hij Lili was? Misschien is het heel logisch, ik ga er ook niet over oordelen, maar dit soort dingen krijg je dus als een karakter niet goed wordt uitgewerkt. Einar/Lili kwam er soms ook wat egoïstisch door over – en dat is wel het laatste wat je wil, volgens mij. Maar goed, dit zorgde er voor dat ik meer met Gerda meeleefde, die het soms ook niet helemaal snapte.

The Danish Girl 7

Eddie Redmayne zet de rol trouwens wel heel mooi neer. Hij zet enerzijds een heel zelfverzekerd karakter neer, maar anderzijds ook een heel verward personage. Het feit dat ik Lili soms niet helemaal snapte, ligt dan ook absoluut niet aan Redmayne’s acteerwerk, maar eerder aan het scenario. Ook de chemie tussen Vikander en Redmayne was heel mooi om te zien. De verliefdheid was zó overtuigend. Maar goed, juist daardoor kwamen Lili’s keuzes weer een beetje vreemd over. Zucht.

Maar goed, wat was film verder mooi. De uitwerking van Lili/Einar had beter gekund en het was zo’n typische film waarvan je denkt dat je een half uur voor het eind al de laatste scène hebt gezien (en dat ‘ie daarna dus nog een half uur doorgaat), maar hij was gewoon heel mooi. Echt, ieder shot had een schilderij kunnen zijn. Dan kan een film zo traag (of volgens mijn vriend: verschrikkelijk saai) zijn als ‘ie maar wil: mij maak je er tóch blij mee.

The Danish Girl 6

The Danish Girl is geen perfecte film. De Oscar-nominatie voor “beste film” vind ik dan ook een beetje overdreven; in 2015 zijn er zo veel betere films geweest die deze plek konden innemen. Maar, de film is wel ontzettend mooi qua beeld én qua acteerwerk. Het is geen makkelijke zit, maar The Danish Girl heeft me zeker weten te raken. En uiteindelijk vind ik dat toch het meest belangrijke.

Vond je films als The Theory of Everything en The Imitation Game goed? Dan vermaak je je sowieso ook met deze film.

Aanrader? Ik vind van wel! Ik denk dat films als The Theory of Everything en The Immitation Game goede peilers zijn. Vond je die goed? Dan moet je The Danish Girl zeker ook gaan zien!
Tranen? Ja, man, ik had het zo te doen met Gerda. Arme, arme Gerda.
Lachen? Het compilatiestukje waarin Gerda Lili “vrouwenmaniertjes” leert is heel aandoenlijk en ook best grappig. Dus ja, ik heb wel gelachen. Maar niet vaak.
Parentsproof? Nee. Zowel Eddie Redmayne als Alicia Vikander komen volledig naakt in beeld, dus dat zou aardig ongemakkelijk kunnen worden.
Trailer: x
★★★★

P.S. Wat maakt Eddie Redmayne een ontzettend mooie vrouw. Ik heb me daar echt over zitten verbazen. Hij had al die maniertjes zó goed onder de knie.

P.S.S Sorry trouwens voor de overdosis aan foto’s van Alicia Vikander. Ik dacht dat ik mijn girlcrush aardig onder controle had. Dit blijkt tegen te vallen.

 

 

 1. jan 22.2016 / 8:13 pm / Beantwoorden

  The Imitation Game en The Theory of Everthing vond ik geweldig. Met Birdman op één was dat toch wel mijn top drie van vorig jaar. Ik moet zeggen dat het verhaal van de film mij totaal niet trekt, maar Redmayne heeft me als Hawking vorig jaar enorm verrast (had na Les Misérables totaal geen hoge pet van de man op), dus ik ga ‘m denk ik toch een keer Netflixen als het zover is.

 2. jan 23.2016 / 4:07 pm / Beantwoorden

  Ik ben heel benieuwd naar de film! Ik heb net gelijk een kaartje gereserveerd bij de bioscoop om hem te gaan zien, maak ik ook nog een keer gebruik van een bioscoopbon die al behoorlijke tijd ligt te verstoffen in mijn kast :P

 3. jan 25.2016 / 9:38 am / Beantwoorden

  Dit is een verhaal dat me niet aanspreekt en sla deze maar over….

 4. jan 25.2016 / 1:52 pm / Beantwoorden

  Geen straf hoor al die foto’s van Alicia Vikander :-) Maar de film sla ik ook over. Niet echt een verhaal dat mij trekt en op de één of andere manier ben ik lichtelijk allergisch voor Eddie Redmayne. Hatsjie…

 5. jan 25.2016 / 7:33 pm / Beantwoorden

  Deze lijkt me leuk!

 6. jan 29.2016 / 1:39 am / Beantwoorden

  Voor mij persoonlijk de mooiste en ontroerendste film van 2015!
  Graag een paar welverdiende oscars.

 7. jan 30.2016 / 3:19 pm / Beantwoorden

  Mooie recensie. Niet een film waar ik voor naar de bios ga, maar ik ga het zeker een keer thuis bekijken.