RECENSIE: Zootropolis

Zootropolis 4

Zo gauw Disney een nieuwe animatiefilm uitbrengt, sta ik voor de deur van de bioscoop. Frozen? Vond ik geweldig. Big Hero 6? Die was zowaar nog leuker. En Zootropolis, een film over een klein schattig politiekonijntje? Nou, die is misschien nog wel het leukst van allemaal.

Zootropolis is een enorm kleurrijke stad waar roofdieren en prooidieren in harmonie samenleven. Dit is dan ook precies de reden waarom Judy, een klein konijntje, naar deze stad wil verhuizen.

Judy’s leven al eigenlijk al helemaal voor haar uitgestippeld: ze zal de boerderij van haar ouders in het plattelandsdorpje Bunnyburrow overnemen en zal – net als haar ouders – legioenen aan baby-konijntjes krijgen. Maar dit is nou niet precies wat Judy voor ogen heeft.

ZOOTOPIA

Nee, Judy wil bij de politie – een nogal ambitieus plan voor een klein, pluizig konijntje. Bij de politie zitten tijgers, leeuwen, neushoorns en giraffen – geen kleine konijntjes. Toch doorloopt Judy de zware politietraining en schopt ze het tot het eerste politiekonijn ooit. Maar, terwijl de rest van de politiedieren op zoek gaan naar een stel vermiste roofdieren, krijgt Judy de opdracht om parkeerboetes uit te schrijven. Zootropolis blijkt helemaal niet zo veel beter te zijn dan Bunnyburrow.

Chef Bogo grijpt de eerste en beste kans die hij krijgt dan ook aan om Judy een ultimatum te geven: ze mag alleen blijven als ze een vermiste otter vindt, binnen 48 uur. Judy zet alles op alles en chanteert zelfs een vos, Nick Wilde, die handeltjes drijft die soms niet meer helemaal legaal zijn, om haar te helpen.

ZOOTOPIA

Dit lijkt misschien een leuke kinderfilm (en dat is het ook, absoluut), maar stiekem is dit gewoon een keiharde film over racisme en seksisme. Judy is een konijn en wordt daarom als minderwaardig gezien; roofdieren staan voor de minderheden waarvan iedereen verwacht dat ze uiteindelijk wel een keer de mist in gaan. Does it ring a bell already?

En weet je, als je het zo in een kinderfilm ziet, zie je meteen wie de good guys en de bad guys zijn. Waarom is dat in de echte wereld voor sommige mensen dan zo moeilijk? Onbegrijpelijk.

Het is echt ontzettend knap hoe de makers van de film deze boodschap toch op een leuke, haast luchtige manier weten over te brengen. Want man, wat is Zootropolis grappig. De film zit bomvol verwijzingen naar andere films – en dan vooral naar Frozen – en popcultuur in het algemeen. Zo is er bijvoorbeeld een heus drugslab (ja, echt, ik verzin het niet) dat wordt gerund door twee schapen: Jesse en Woolter. Overduidelijk een verwijzing naar Breaking Bad ;)

ZOOTOPIA

Ik vond Zootropolis écht heel tof. De film is ontzettend mooi gemaakt en de stad heeft ontiegelijk veel details – je ziet gewoon hoe veel plezier de animators met de film hebben gehad. De personages zijn enorm aandoenlijk en de boodschap is goed – en daarnaast is de film nog super grappig ook. Wat wil je nog meer van een Disney-film?

Nou, misschien was het fijn geweest als Shakira het liedje voor de film niet had ingezongen. Maar dat is dan ook het enige minpuntje dat ik kan vinden.

Aanrader? Ja, absoluut. Iedereen moet deze film zien. Nou hoeft dat niet zo zeer in de bioscoop, maar zien moet je hem zeker!
Tranen? Nee, eigenlijk niet! Ik was wel ontroerd, maar er zijn geen tranen gevallen. Ook wel eens fijn ;)
Lachen? Ja! De beste scène? Die met de luiaards. Zo grappig!
Trailer: Hoe ik je ga overhalen om deze film te zien? Nou, met deze trailer .
★★★★

 1. mrt 12.2016 / 1:20 pm / Beantwoorden

  Haha, klinkt goed! Ik ben dol op animatie- en Disneyfilms :)

 2. mrt 12.2016 / 1:50 pm / Beantwoorden

  Heb hier onwijs van genoten! Meer dan mijn 8-jarig zoontje maar Zootropolis is een titel waar volwassenen beter mee uit de voeten kunnen

 3. mrt 12.2016 / 9:26 pm / Beantwoorden

  Klinkt als een leuke film! Ik hou wel van een beetje verwijzingen naar popcultuur en andere dingen in films :)

 4. mrt 13.2016 / 8:40 pm / Beantwoorden

  Haha, de trailer is echt tenenkrommend hahah. Heel leuk, ga deze sowieso zien!

 5. mrt 14.2016 / 11:49 am / Beantwoorden

  Ik vond deze film echt super en heb echt veel gelachen. Super leuke recensie

 6. mrt 15.2016 / 10:17 am / Beantwoorden

  Vond ‘m ook fantastisch en echt een heerlijke wereld waarbij je waarschijnlijk zoveel details mist dat ze pas de volgende kijkbeurt opvallen. Ik zei het al in m’n recensie, ik zou graag nog een film in deze wereld willen zien!

 7. mrt 16.2016 / 10:13 pm / Beantwoorden

  Hij lijkt me ook wel vet!

 8. mrt 27.2016 / 5:56 pm / Beantwoorden

  Hahaha geweldig die verwijzing naar Breaking Bad. Deze hoop ik binnenkort ook eens te gaan kijken :D