Serie tip! Westworld

Westworld

Als HBO een nieuwe serie aankondigt, ben ik er als de kippen bij. Dat zit namelijk zo. Ik kijk Game of Thrones niet. Ik vind er gewoon niets aan. En geloof me, I tried. Hoe dan ook, op iedere sociale aangelegenheid word ik werkelijk waar onderworpen aan een kruisverhoor. Hoe dat kan, waarom dat zo is, of ik weet wat ik mis, dat het écht wel meevalt met al die seks, dat het gewoon een kwestie is van de eerste vijf aflevering doorzitten. En meestal wordt het helemaal mooi als ik vertel dat ik een mediastudent ben. Een mediastudent die één van de kwalitatief gezien beste series van dit moment niet kijkt. Kun je het je voorstellen?

Gaat me dus niet nog een keer gebeuren. No way. En toen kondigde HBO Westworld aan. Dit zou de nieuwe it-serie worden. En aangezien Game of Thrones binnenkort aan haar laatste seizoen begint, leek het me een goed moment om het tij te keren. Voor eens en altijd. Ik zou die serie over cowboys en robots wel even kijken. En potverdomme, het is nog daadwerkelijk een goede serie ook.

En omdat jij de komende vijf jaar niet het mikpunt van spot wil zijn op ieder feestje waar je naar toe gaat, ga jij óók Westworld kijken. Mocht je dit nou geen gegronde reden vinden..? Dan ga ik je alsnog proberen over te halen!

westworld-3

WAAR HET OVER GAAT

Westworld is een western-themed pretpark waar je tegen betaling alles kan doen wat je hartje begeert. Op zoek gaan naar goud? Een avontuurtje beleven in het plaatselijke brothel? Bandieten neerschieten vanaf een paard? Een romance aangaan met de boerendochter? Done, done, done, done. Het pretpark wordt bemand door robots – oftewel hosts – die ieder een verhaallijn hebben waar de bezoeker in kan meegaan. Of niet natuurlijk. Want in principe staat het pretpark je ook toe om iedereen om je heen neer te schieten. Want wat gebeurt er als mensen dingen consequentieloos kunnen doen..? Juist.

De hosts zijn niet te onderscheiden van de “echte” mens. Ze zien er uit als mensen, voelen als mensen, hebben een eigen persoonlijkheid en kunnen realistische gesprekken voeren. Maar wat als de hosts zo goed zijn ontworpen dat ze doorkrijgen dat er “iets” mis is? Dat ze niet in controle zijn over hun leven? Wat als ze een bewustzijn ontwikkelen?

Westworld

EN WAAROM MOETEN WE DIT ALLEMAAL KIJKEN?

Artificial intelligence done right.

 Robots vind ik over het algemeen een ver-van-mijn-bed-show, maar artificial intelligence is eigenlijk gewoon heel interessant. In Westworld komt het ook akelig dichtbij. Ik bedoel, het zou me absoluut niet verbazen als er over een jaar of vijftig écht zo’n pretpark bestaat. En wat als we écht zo goed worden in het ontwerpen van mens-achtige robots dat ze in opstand kunnen komen? Westworld houdt zich met een enorm interessant vraagstuk bezig!

De serie neemt de tijd. 

Eigenlijk ontwikkelt het plot van Westworld zich heel langzaam. Ik bedoel, ik heb nu drie afleveringen gezien en heb ondertussen meer vragen dan antwoorden – en ik denk dat dit nog wel even zo blijft. En toch voelt het niet saai aan. Iedere scène draagt bij aan het verhaal, ieder beeld lijkt belangrijk.

De kijker wordt niet voor dom aangezien. 

Let maar eens op: in televisieseries (en ook in film, trouwens) worden heel vanzelfsprekende dingen vaak nóg een keer door een personage herhaald, puur omdat het publiek het ook moet snappen. Dit gebeurt maar heel minimaal in Westworld. Als er iets belangrijks gebeurt, word je niet verteld dat het belangrijk is en waarom het belangrijk is. Conclusies mag je zelf trekken – en dat is best wel eens fijn.

De makers. 

Regisseur van deze serie? Jonathan Nolan. Jup, “het broertje van”. Al doet hem dat eigenlijk te weinig eer aan. Hij werkte mee aan Memento, The Dark Knight en Interstellar en staat ook aan het roer van de serie Person of Interest.

Westworld | DoloresDe cast. 

Die bestaat uit onder andere Anthony Hopkins, om maar even een klein naampje te laten vallen. En dan is er nog James Marsden, de zogenaamde held met de brede, ongeschoren kaaklijn. En Evan Rachel Wood, de typische boerendochter die niets liever wil dan zorgen voor papa. Verder zitten er een hele hoop acteurs in die ik niet van naam kende, maar wel van gezicht.

Verhaallijnen die wél interessant zijn. 

Mijn grootste euvel met Game of Thrones? Er waren een aantal verhaallijnen die ik echt drie keer niets aan vond. En eigenlijk is het heel vreemd, want in Westworld lopen er ook een hoop verhaallijnen door elkaar, maar in deze serie heb ik hier totaal geen last van. Alle verhaallijnen voegen iets toe aan het plot en zijn ook daadwerkelijk interessant. Heel fijn!

Het ziet er fan-tas-tisch uit.

 Al mag dat ook wel met een budget van 54 miljoen dollar. Nee, dat lees je niet verkeerd. Vierenvijftig. Miljoen. Dollar. En dat zie je dus terug in de serie – de production value ligt enorm hoog.

De IMDb-score.

 Toegegeven, deze score zegt niet altijd alles, vooral bij televisieseries. En toch zegt het wel iets. Westworld scoort op IMDb een 9.2. En dat is best hoog.

🎥🎥

Dus, mocht je je nog vervelen het komende weekend.. je weet wat je te doen staat ;)

 1. okt 27.2016 / 11:29 pm / Beantwoorden

  Klinkt als een interessante serie. Misschien na mijn verhuizing dt weekend eens aan beginnen!

 2. okt 28.2016 / 11:21 am / Beantwoorden

  Ik ga ’em zeker nog kijken:) hoor eigenlijk alleen maar positieve reacties.Lijkt me een heerlijke serie

 3. okt 28.2016 / 1:05 pm / Beantwoorden

  Yes, mijn nieuwe favoriete serie! Het is helemaal anders dan ik op voorhand verwacht had, maar ben tot nu toe echt onder indruk. Ook een topcast, inderdaad!

 4. okt 28.2016 / 1:46 pm / Beantwoorden

  Ik heb alleen nog de eerste aflevering gezien en die wist me meteen te boeien. Zeker een serie die ik ga kijken!

 5. okt 29.2016 / 10:34 pm / Beantwoorden

  Ik wou gelijk gaan kijken vanaf het begin, maar he, ondertussen is het al een tijdje bezig en ben ik er nog niet aan toegekomen. Misschien moet ik eens wat slechte crimeseries laten vallen om tijd te maken voor betere series :’)

  • okt 30.2016 / 11:02 am / Beantwoorden

   @Karlijn

   Jaaaa sowieso doen haha. En het is nog niet onmogelijk om er aan te beginnen – volgens mij zijn er nu vijf afleveringen uit? Prima te doen dus!

 6. okt 30.2016 / 5:29 pm / Beantwoorden

  Oh dit klinkt toch eigenlijk best goed! Ik heb ook helemaal niets met Game of Thrones, maar deze lijkt me wel boeiend. Misschien probeer ik ‘m wel!

 7. nov 19.2016 / 11:53 am / Beantwoorden

  Haha zo herkenbaar! Ik kijk ook geen GoT – en ik heb het ook geprobeerd! Over Westworld hoorde ik ook al super goede verhalen, maar ik kijk eigenlijk al mijn series via Netflix dus als het er niet op staat vind ik het al te veel ‘gedoe’. Maar ik ben nu toch wel nieuwsgierig geworden!