Should I Watch This? » Stranger Things

Zoveel series, zo weinig tijd! Het is onmogelijk om iedere aflevering van ieder seizoen van iedere serie te zien. En is een serie nou echt zo geweldig als iedereen roept? Is het nou echt de moeite waard om er uren en uren in te steken? Kun je je écht niet meer in het openbaar vertonen als je niet kunt meepraten over de laatste plotontwikkelingen? Ik zoek het voor je uit! Dit keer onder de loep? Stranger Things!

Stranger Things kwam voor mij totaal uit het niets. Halverwege juli opende ik Netflix en zag ik een gigantisch grote promo voor de serie. Stranger Things. Ik had er nog nooit van gehoord, dus besteedde er weinig aandacht aan. Stom, heel stom, want de serie groeide uit tot dé zomer-hype van 2016. Volgens de Tech Times is het in Amerika zelfs de populairste Netflix-original ooit (de serie streefde daarmee Orange is the New Black voorbij). Dus, dat is nogal wat.

stranger-things-003

“Joyce, this is Hawkins, okay? You wanna know the worst thing that’s ever happened here in the four years I’ve been working here? Do you wanna know the worst thing? It was when an owl attacked Eleanor Gillespie’s head because it thought that her hair was a nest.”

WAAR GAAT HET OVER?

Stranger Things speelt zich af in de jaren ’80 in een klein stadje in Indiana, Hawkins. Zo’n typisch “ons-kent-ons”-stadje, waar eigenlijk nooit echt iets gebeurt. Tot een jongetje, Will, op een dag spoorloos verdwijnt. Zijn drie beste vrienden zijn vastberaden hem te vinden. Tijdens hun zoektocht vinden ze echter niet Will, maar een mysterieus meisje. Zonder naam, maar met bovennatuurlijke krachten. Ondertussen is Wills moeder er ook van overtuigd dat Will nog altijd leeft, ondanks dat iedere aanwijzing hetzelfde lijkt te bewijzen.

En geloof me, er gebeuren nog een hoop meer vreemde dingen in Hawkins. En als je daar nu al benieuwd naar bet, moet je de serie zelf maar opzetten :)

EERSTE INDRUK

Volgens Netflix is Stranger Things “eng en onheilspellend”. Als ik ergens totáál niet van hou, is het “eng en onheilspellend”. Daar moet ik eigenlijk gewoon ook niet aan beginnen. Voor mijn eigen veiligheid, zeg maar. Kijk ik naar enge dingen, dan durf ik ‘s avonds niet meer in spiegels te kijken (want, Bloody Mary). Deur die kraakt? Spook. Kat die te lang naar één stuk muur kijkt? Spook. Televisie die uit zichzelf begint te zweven? Spook. (Nee, dat gebeurt godzijdank nooit.)

Daarnaast word ik ook niet super enthousiast van de woorden “jaren ’80”. Want, slechte kapsels en slechte kleding. Maar dat is ook maar een vooroordeel van een 90’s-kid. Hoe dan ook: Stranger Things trok me niet helemaal.

stranger-things-002

“Yeah, that’s right! You better run! She’s our friend and she’s crazy!”

BINGEWATCH-ABILITY?

Het eerste seizoen bestaat uit 8 afleveringen. Uit ervaring weet ik dat je 8 aflevering prima in anderhalve dag of maximaal één weekend kan proppen. Hartstikke goed te doen! Zelf heb ik iets langer over de serie gedaan. Het duurde even voor ik er helemaal inzat. De eerste twee afleveringen waren op zich wel spannend, maar grepen me nog niet helemaal. De laatste vier afleveringen heb ik er echter in één keer doorheen gejaagd. Man, wat was het spannend!  Even doorzetten dus, en dan heb je een perfecte serie om te bingen.

IS DE SERIE ÉCHT ZO BRILJANT?

Ja. Deze hype is er absoluut niet voor niets. Dit gaat nooit mijn favoriete serie ooit worden, want daarvoor zitten er te veel elementen in die niet helemaal mijn ding zijn, maar Stranger Things is gewoon wel verdomd goed.

Zelf zou ik de serie vergelijken met een omgekeerd sprookje. Het voelt net zo magisch als bijvoorbeeld Doornroosje, maar dan op een negatieve manier. De serie is vrij donker (volgens mij schijnt de zon niet één keer) en mysterieus. Will is ergens, maar waar? En of de serie “eng en onheilspellend” is? Godallemachtig ja. Eng als in “er-gaan-spontaan-lichten-aan-en-waarom-doet-die-oude-radio-het-opeens-weer”-eng. Het was allemaal best te handelen, maar ik heb een paar avonden spiegels ontweken. En soms een paar minuten met mijn handen voor mijn ogen gezeten. Maar so be it, want het plot is – naast dat het heel spannend is – ook heel mooi.

stranger-things-001

De kern van deze serie? Vriendschap. We volgen vooral de drie jonge vrienden van Will en het mysterieuze meisje – Eleven. Heel bijzonder, want dit zijn allemaal nog kinderen. Millie Bobby Brown, de actrice die Eleven speelt, is geboren in 2004. Belachelijk. De acteurs doen het echter zo goed dat je niet eens denkt: “Oh, voor kinderen doen ze het best prima!” Millie wordt later een grote, dat kan ik je nu al voorspellen. De chemie tussen het viertal is in ieder geval super.

Verder is alleen het acteerwerk van Winona Ryder, de actrice die de moeder van Will speelt, ook al het kijken waard. Jezus man, wat een hartverscheurende rol zet zij hier neer. Eigenlijk is gewoon iedere acteur in deze serie belachelijk goed.

VOOR WIE IS DIT LEUK?

Volgens mij kunnen heel veel mensen met deze serie uit de voeten! Stranger Things is een mix van spanning, mysterie en drama, dus voor iedereen zit er wel iets in. Zelf ben ik iets meer een drama-meisje dan een sci-fi-meisje, maar deze combi kon ik prima verdragen. De serie is ook zo opgebouwd dat je steeds iets meer weet dan de afzonderlijke personages (en je eigenlijk steeds denkt: “man, praat eens met elkaar, dan was je drie afleveringen geleden al klaar geweest), maar dat maakt het wel verdomd spannend.

Stranger Things is wel behoorlijk eng. Nou ben ik ook echt drie keer niks gewend, natuurlijk, maar het is alsnog wel iets om rekening mee te houden. Hier en daar – voornamelijk tegen het einde aan – wordt het ook ronduit smerig. Smerig als in.. slijmerig. En er is een ding dat heel erg op een enorme naaktslak lijkt – een vies, flubberachtig, slijmerig ding. Echt, als ze er nog één schepje bovenop hadden gedaan, was het voor mij over en uit geweest. Maar, ik trok het nog net! En eerlijk? De rest van de serie is die kleine ongemakkelijke momenten absoluut waard.

 1. sep 18.2016 / 10:20 am / Beantwoorden

  Ja, Stranger Things is inderdaad een enorme aanrader. Na de eerste 2 afleveringen ben je totally hooked!

 2. sep 18.2016 / 1:29 pm / Beantwoorden

  Deze serie wil ik zeker nog een kans geven. Ik werd vorige week al door een paar mensen voor gek verklaard dat ik het nog niet gezien had… Ben wel heel benieuwd, maar ik houd ook niet zo van eng etc. :’)

 3. sep 19.2016 / 1:34 pm / Beantwoorden

  Wat was dat een geweldige serie. Ik heb na de eerste drie afleveringen even een pauze genomen om te kijken: Vind ik het echt zo goed en is het niet alleen de hype? Maar aan het einde van acht afleveringen was ik helemaal om. De jaren 80-sfeer is geweldig, en ook de inspiratie van horror en sci-fi klassiekers. Ook de Spielbergiaanse invloeden zijn niet te missen!

 4. sep 20.2016 / 9:50 am / Beantwoorden

  Ik kan ook echt niet tegen bloed en eng en gory, maar ik vond Stranger Things zelf eigenlijk helemaal niet eng. Misschien omdat het toch een soort van surrealistisch is dat ik er zelf niet aan kan relateren, ik weet het niet. Ik vond hem steengoed in elk geval.

 5. sep 29.2016 / 9:22 pm / Beantwoorden

  Ik ben er aan begonnen, maar heb pas twee afleveringen gezien. Heb niet zo’n erg sterke drang steeds de volgende te kijken zoals bij andere series. Wel ben ik erg benieuwd hoe het gaat aflopen.