Sziget: tips & tricks

Sziget Tips & TricksSziget. Man, wat was het een ervaring. Niet een die ik volgend jaar meteen weer wil meemaken (want: vermoeiend), maar oh, wat was het leuk! Wel waren er een hoop dingen die ik anders had moeten aanpakken. En ach, dan zet ik mijn Sziget Tips & Tricks maar meteen op een rijtje.

1. Koop een CityPass. Voor €33,- maak je een hele week gebruik van het OV in Boedapest. Handig als je voor, tijdens of na het festival in een hostel slaapt. Je krijgt overigens ook nog eens gratis toegang tot een van de badhuizen in de stad. Heel fijn, want daar kun je al het stof losweken dat je op je huid hebt verzameld na een weekje Sziget.

2. Taxi’s zijn spotgoedkoop, maak er gebruik van. Als je door de stad moet zeulen met zware spullen (zoals een koffer van dertig kilo – ja, echt, maar die was dan wel voor twee personen én er zat een tent in), bestel dan een taxi. Voor €20,- rijden ze je van het vliegveld naar het festivalterrein, vanuit de stad kost het je nog minder.

Sziget Tips & Tricks

3. Kijk in vredesnaam op het kaartje in het Sziget-paspoort dat je bij de ingang krijgt. Hierop staan namelijk de beste kampeerplekken aangegeven. Als je hier niet op kijkt, zeul je die dertig kilo wegende koffer dus drie kilometer over het eiland omdat je geen kampeerplek kunt vinden. Ook zie je dan waar de podia zijn, zodat je niet perongeluk een mooi plekje naast de Telekom Arena kiest, waar het laatste feestje om 05:30u is afgelopen. Oordopjes zijn ook geen overbodige luxe.

4. Wees toch nog voorbereid op een hoop gezeul. De organisatie verkoopt bijvoorbeeld luchtbedden die je voor vertrek online kunt bestellen. Hadden we dus gedaan, want hé, slapen op een luchtbed is zo slecht nog niet. Opblazen zou “on spot” gebeuren. Maar eh..

 • De matras past niet in de tenten die ze op dezelfde website aanbieden. Meerdere malen heb ik een tent óp de matras zien staan. Werkt vast ook, maar het is niet ideaal.
 • On spot betekent “op Sziget”. Je haalt de matras op bij de ingang, waarna je hem opgeblazen en al naar je tent mag dragen – die in ons geval dus zo’n twee kilometer verderop stond. Probeer maar eens een tweepersoons luchtmatras door de festivalmenigte te verplaatsen.

5. Reinigingsdoekjes zijn je redding. Sziget heeft dixies waar je nog niet dood op gevonden wilt worden. Daarnaast zijn er nog toiletblokken waar een toiletjuffrouw met een beetje geluk drie uur geleden een emmer water over het toilet heeft gegooid. De wc’s zijn gewoon vies en dat moet je even accepteren. Oefen dus op je squats, train die beenspieren en zorg ervoor dat je die wc-bril niet hoeft aan te raken En anders zijn reinigingsdoekjes je redding.

6. Neem een grote plastic fles mee. Op Sziget lopen de temperaturen dikwijls tegen de 40 graden aan. Je doet er dus goed aan om veel te drinken. Er zijn een aantal waterpunten op het eiland, maar omdat er een half miljoen mensen rondloopt, is het daar altijd druk. Neem dus een grote fles mee waar veel water in past. Ik had een half-liter flesje en stond makkelijk tien keer per dag in de rij bij een waterpunt.

7. Plantenspuiten zijn fijn. Neem er dus een mee. Niets is fijner dan dat je jezelf nat kan sproeien met wat koel water. Tevens maak je er vrienden mee: water is een kostbaar goedje op Sziget en mensen zijn ontzettend dankbaar voor een beetje verkoeling.

8. Je wordt vies, maar dat is oké. Heel vies. Het is ontiegelijk warm, dus je zweet. De grond is ontiegelijk droog, dus het stoft er als de pest. Na drie uur zag ik er uit alsof ik al drie weken aan Expeditie Robinson meedeed. Leg je er bij neer, iedereen stinkt, iedereen is vies, no one cares.

9. Douchen doe je tijdens die ene act op de mainstage die je niet zoveel boeit. Logisch: niemand wil douchen tijdens Rihanna. Maar goed, als jij Rihanna niks aan vindt, kun je best douchen. Leg je er wel bij neer dat je een uurtje later weer vies bent. Dat is gewoon hoe Sziget werkt.

Sziget Tips & Tricks

10. Wassen kun je ook in de Donau. Alhoewel de Donau nou niet enorm bekend staat om zijn schone water, kun je je na bijvoorbeeld een colour party prima wassen in de rivier. Sommige mensen staan gewoon met shampoo en conditioner in het water. Zegt wel iets over hoe vies je je daar voelt, als je je al schoon voelt worden in de fucking Donau.

11. De emmertjes met cocktails? Doe maar niet. Het ziet er leuk uit voor op de foto, maar €15,- voor een bak ijs met fruitsap is het niet waard. Mijn top-tip: drink twee rosé. Ik ben helemaal geen lichtgewicht, maar poe – die drankjes kwamen hard aan.

12. Ga gewoon niet van het terrein af. Er is een goedkope supermarkt net buiten het terrein, maar dat doe je je voeten maar niet aan. Je loopt al zo veel in die paar dagen. Daarnaast is er ook van alles te vinden op het terrein zelf. Voor €2,20 heb je een grote pizzapunt, voor maximaal €6,- eet je wat chiquer. Er is veel keuze: van friet en pizza tot wraps met calamaris en smoothies met spinazie. Ook drank kost je over het algemeen niet veel.

15. Iedereen is Nederlands, dus roddelen is af te raden. Om genante momenten te voorkomen.

Sziget Tips & Tricks

Sziget was echt een ontzettend speciale ervaring. Ze noemen het “The Island of Freedom” en zo voelde het ook. Nou moet ik zeggen dat ik na dag 5 ook verdomd verlangde naar een bed en een goede douche (of überhaupt een stoel, ik had al vijf dagen nergens anders gezeten dan op de grond) maar verder was het geweldig. Echt geweldig. Absoluut een aanrader om een keer te doen, als je niet heel bang bent om vies te worden.

4 Reacties

 1. augustus 21, 2015 / 15:58

  Ahh dit klinkt zó vet. Ik heb ook een paar vrienden die geweest waren en het eerste wat ze riepen was ”STOF ZOVEEL STOF” haha. Het is natuurlijk ook de hele ervaring waardoor het eigenlijk niet boeit hoe vies je bent. Leuk artikel!

 2. augustus 22, 2015 / 11:39

  Haha, geen squads oefenen voor een strandfiguur maar om het vol te houden boven de wc. Het klinkt wel als een heel gave ervaring! Maar voor mij zou zo’n warm festival veel te chaotisch zijn, waarschijnlijk zou ik binnen twee dagen een breakdown hebben :’)

 3. augustus 22, 2015 / 13:39

  Klinkt goed! En wat het (inplannen van) blogs betreft, maak je niet druk :) Ik was een week weg en heb expres niets ingepland of geschreven, zodat ik gewoon ‘echt’ vakantie had :)

 4. augustus 23, 2015 / 12:21

  Klinkt alsof je je prima vermaakt hebt. Zelf ben ik een weekendje naar Londen en een weekendje naar Nice geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?