THE BLINDSPOT SERIES: 2016

Header

Oh man, ik zie heel erg op tegen het schrijven (én uitvoeren) van dit blogje. Want jongens, ook ik ga er aan beginnen: The Blindspot Series.

Nou is Blindspot inderdaad ook een TV-serie, maar die bedoel ik niet. Been there, watched that. Nee, The Blindspot Series is een fenomeen dat ik eigenlijk heb gestolen van De Filmkijker, die het op zijn beurt weer heeft afgekeken van een aantal Engelstalige filmblogs. Eigenlijk is het niets meer dan een lijst met daarop al die typische films waarvan je weet dat je ze écht gezien zou moeten hebben, die al jaren op je watchlist staan, maar waar je gewoon niet aan toekomt. De films in je blindspot dus.

Ook ik heb zo’n lijst. Man, mijn lijst is enorm lang en wordt eigenlijk ook steeds weer een beetje langer. Daar gaan we dus wat aan doen. Maar, omdat ik mezelf ken en weet dat ik écht niet iedere week een film opzet waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb, selecteer ik er maar 10. Tien films die ik dit jaar moet kijken. En dat moet kunnen toch, 10 films? Als ik er geen zin in heb, maak ik er maar zin voor, jemig.

Oké, na dit lijstje kan de gemiddelde filmliefhebber deze blog niet meer serieus nemen. Bij deze dus al mijn excuses. Wat staat er op de lijst? Kijk en huiver.

1 Donny Darko

1. Donnie Darko
Ik vind het dus echt heel erg dat ik deze film nog niet heb gezien. Ik snap werkelijk waar ook niet waarom ik hem nog nooit heb opgezet, want alles aan de film spreekt me aan. Jake Gyllenhaal? Briljante acteur. Rare mindfuck films? Helemaal mijn ding. Denkbeeldige konijnen die aanzetten tot moord? Deels mijn ding; konijnen zijn top. Deze film gaat dus sowieso gekeken worden.

2 The Godfather

2. The Godfather
Spreekt voor zichzelf, toch? Ik ben er ooit aan begonnen, maar poe, ik vond er écht niks aan. Na het stuk met het afgehakte paardenhoofd heb ik de film dan ook afgezet. En het ergste? Er zijn 3 delen. Drie. Nou doe ik mezelf dat niet aan, maar deel één moet ik toch zeker weten wel gezien hebben. Anders durf ik mezelf binnenkort niet meer serieus te nemen.

3 Pulp Fiction

3. Pulp Fiction
Ja, dit is er ook zo één. Het plot ken ik inmiddels uit mijn hoofd, want in de film studies is dit een geliefde film om academische teksten omheen te schrijven, maar ik heb hem nog nooit gezien. En hoewel ik over het algemeen niet zo’n fan van Tarantino’s werk, moet ik toch ook zijn “oude” films gezien hebben om er echt een mening over te kunnen vormen. Pulp Fiction dus. Wie weet ben ik na het zien van de film helemaal om en wil ik ook een Uma Thurman op mijn muur hebben hangen. Who knows.

4 Se7en

4. Se7en
Ik hoop niet dat mijn vriend dit leest, want dit is zijn favoriete film en hij weet niet dat ik deze film nog nooit heb gezien. Ik knik maar altijd ja en amen als hij het erover heeft. Dus sssssht. Se7en is trouwens een aardig donkere thriller over twee detectives die een seriemoordenaar op het spoor zitten.

5 The Jazz Singer

5. The Jazz Singer
Deze film mag dan wel uit 1927 komen, maar stiekem is het wel een must-see. Waarom? Nou, The Jazz Singer was de eerste succesvolle film waarin de acteurs ook daadwerkelijk praatten. Door deze film schaften talloze theaters opeens de technologie aan om geluidfilm te vertonen. Reden genoeg om hem een keer te gaan zien dus.

6 The Departed

6. The Departed
Een film met zowel Leonardo DiCaprio én Matt Damon die ik niet heb gezien. Kan dus niet hè? Waarom ik heb dan nog nooit heb gezien? Nou, door deze beschrijving: “An undercover cop and a mole in the police attempt to identify each other while infiltrating an Irish gang in South Boston.” Kan ik helemaal niks mee. Maar goed, de beste film krijgt een 8,5 op IMDb, dus hij zal vást goed zijn.

1 Apocalypse Now

7. Apocalypse Now
Tijdens mijn bachelor volgde ik het vak Amerikaanse Cinema. We behandelden hier vooral films die over de apocalyps gingen (echt, tot nu toe mijn favoriete vak óóit). Ik dacht dus doodleuk dat Apocalypse Now ook een film over de apocalyps was. Is het niet: hij gaat over de Vietnamoorlog. Dat was nogal een kleine blunder, zeg maar. Maar goed, het schijnt een briljante film te zijn, dus eh, ik ga hem maar een keertje kijken.

8 Cinema Paradiso

8. Cinema Paradiso
Eigenlijk kom ik deze film net pas tegen, maar ik weet nu al zeker dat ik deze in mijn watchlist kan zetten en dat ‘ie er dan over drie jaar nog in staat. Films over films vind ik altijd leuk, en deze film uit 1988 gaat over een filmmaker die terugdenkt aan het moment dat hij verliefd werd op film en aan de vriendschap met de locale filmvertoner. Lijkt me leuk, krijgt een goed cijfer, kijken die handel.

9 Oldboy

9. Oldboy
“After being kidnapped and imprisoned for 15 years, Oh Dae-Su is released, only to find that he must find his captor in 5 days.” Deze oneliner van IMDb zorgt er voor dat ik hem meteen wil zien – en oké, het feit dat héél veel mensen dit de beste film ooit vinden zorgt er óók voor dat ik hem wil zien. Toch staat ‘ie al twee jaar in mijn watchlist. Gaan we wat aan doen dus.

10 Roman Holiday10. Roman Holiday
Ik vind eigenlijk dat ik gewoon alle films van Audrey Hepburn gezien zou moeen hebben. Enne, omdat ik Breakfast at Tiffany’s dan wél weer gezien heb, staat Roman Holiday als volgende op het lijstje. Wie koopt deze poster even voor me trouwens? Wat een geweldig ding.

Het is erg hè? Mijn god, ik durf deze blog bijna niet te publiceren. Maar, maar, ik ga er dus iets aan doen. 31 december 2016 heb ik al deze films gezien, ik beloof het.

Hebben jullie nog lekker beschamende blindspot-films? Let me know!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. jan 8.2016 / 9:17 am / Beantwoorden

  Zo zeg wat een hoop goede films! Wat zeg ik: stuk voor stuk MEESTERLIJKE titels! Hier ga je een hoop plezier aan beleven.

  Let er trouwens op dat voor Cinema Paradiso 2 verschillende versies in omloop zijn die behoorlijk can elkaar verschillen. In de Directors Cut wordt de romance veel beter uitgewerkt

 2. jan 8.2016 / 9:46 am / Beantwoorden

  Ewel, dit is nu wat ik noem een mooie lijst. Go for it!

 3. jan 8.2016 / 2:15 pm / Beantwoorden

  Veel goede films (althans, dat hoor ik altijd haha). Ik heb zelf alleen Donnie Darko gezien. Was verplicht tijdens een les Nederlands op de middelbare school, kan je nagaan hoe lang dat geleden is. Ik vond hem heel vreemd, maar ik denk dat ik hem nu nog eens opnieuw zou moeten kijken om ‘m echt te begrijpen.

 4. jan 8.2016 / 8:47 pm / Beantwoorden

  Mooie lijst. Apocalypse Now staat er bij mij toevallig ook op :) En Se7en is echt briljant. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. En Pulp Fiction is ook echt super! Hoewel dat wel een beetje je ding moet zijn, want niet iedereen weet de film te waarderen…

 5. jan 9.2016 / 12:57 am / Beantwoorden

  Van jouw lijstje heb ik er ook maar twee gezien: The Departed en Apocalypse Now. En die laatste alleen maar omdat het verplicht moest voor school ooit :p

  p.s. ik heb echt ruzie met je captcha, nooit lukt het mij hem in 1x goed te krijgen :(

  • jan 10.2016 / 3:11 pm / Beantwoorden

   @Jessica

   Ah men, is ‘ie zo vervelend? Ik heb héél veel last van spam, en dit is de enige captcha die lijkt te werken. Maar thanks, ik ga eens op zoek naar een andere!

   • jan 10.2016 / 3:35 pm / Beantwoorden

    @Daphne Stubbe

    Ik heb bij een paar bloggers dat ik bijna standaard minimaal 2x een poging moet doen (de letters en cijfers lijken simpel, maar op de 1 of andere manier zegt hij dat het fout is), er is iemand die één heeft waar het soms wel 4x mis gaat en dan laat ik het er maar bij zitten. :p Maar het is natuurlijk zonde omdat je zo comments mist.

    Ikzelf heb ook last gehad van vreselijk veel spam, als in echt niet normaal veel. Maar sinds ik de “Growmap Anti Spambot Plugin” plugin heb, heb ik er totaal geen last meer van :)
    Je krijgt dan zeg maar een vakje dat je aan moet vinken i.p.v. iets dat je moet overtypen. Maakt de brug voor mensen die geen zin hebben om te reageren dankzij zo’n captcha ook meteen een stuk kleiner :)

    • jan 10.2016 / 3:49 pm

     @Jessica

     Ja precies, daarom ben ik blij dat je het zegt haha! Ik ga die plugin eens proberen, dankjewel!

 6. jan 10.2016 / 1:37 am / Beantwoorden

  Wat gaaf is aan The Jazz Singer is dat Al Jolson mede verantwoordelijk is geweest om “zwarte” muziek in de “blanke” wereld te introduceren. Waar Blackface in de 19e eeuw vooral gebruikt werd als stereotypering, Jolson gebruikte het om de jazz toegankelijk te maken onder de blanken. Daarnaast gebruikte hij ‘t ook om de lijdensweg van twee volken te symboliseren. Zijn eigen (Joodse) volk, en de Afro-Amerikanen.

  • jan 10.2016 / 3:11 pm / Beantwoorden

   @Daan

   Oh, interessant! Daar ga ik me eens verder in verdiepen :)

 7. jan 11.2016 / 12:52 pm / Beantwoorden

  Leuk om te lezen dat je ook meedoet!

  En wat een heerlijke films om nog te moeten zien. Als je van mindfuck films houdt, dan ga je echt genieten van Donnie Darko.

  Godfather moet je echt zien als een soap die ook mannen erg aanspreekt ;) De film ziet er fantastisch uit en een aantal acteurs spelen de beste rollen van hun leven.

  Pulp Fiction staat in m’n persoonlijke top 3, dus fijn dat je die dit jaar ook gaat kijken.

  Se7en heb ik al zo lang niet gekeken dat ik ‘m eigenlijk weer eens op zou moeten zetten.

  The Jazz Singer heb ik nog nooit gezien en hoor ik dus eigenlijk ook nog eens een keer te kijken.

  Departed, fantastische film die ik al diverse malen gezien heb.

  Apocalypse Now is echt een film van z’n tijd die ik zelf zeker prachtige momenten had hebben, maar niet eentje die ik voorlopig nog een keer hoef te zien.

  Cinema Paradiso ga je als filmliefhebber van genieten, dat weet ik bijna zeker :)

  Oldboy is heftig, dus bereidt je mentaal voor, maar echt wel eentje om te zien.

  Daarna het luchtige Roman Holiday zien, kijkt heerlijk weg!

  • jan 14.2016 / 11:46 pm / Beantwoorden

   @Nostra

   Oh, door deze reactie krijg ik gewoon zin om aan de films te beginnen haha! Thanks!

 8. jan 21.2016 / 9:01 pm / Beantwoorden

  Ik heb Roman Holiday al jaren in de kast staan, maar nog nooit gekeken! Misschien wordt dat maar mijn blindspot doel van het jaar ;)

  Donnie Darko, Oldboy en Seven zijn echt topfilms. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers dat jij die films nog voor de eerste keer kan beleven! Ik wens je veel kijkplezier! :)

 9. jan 23.2016 / 7:25 pm / Beantwoorden

  Je kunt bij mij eerder vragen welke klassiekers ik wel heb gezien dan andersom, want die lijst is te lang voor woorden. Maar op een of andere manier kan ik me er ook totaal niet tot zetten om films te kijken waarvan ik weet dat het niets voor mij zal zijn, klassieker of niet :P